Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Martin Ärnlöv i Sydsudan: "Varje skänkt krona är meningsfull"

Sydsudan är ett land med många utmaningar. Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv tar oss med på en personlig resa och berättar om hur hjälpen når fram i ett land präglat av väpnade konflikter och stora humanitära behov.
Sydsudan är ett land med många utmaningar. Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv tar oss med på en personlig resa och berättar om hur hjälpen når fram i ett land präglat av väpnade konflikter och stora humanitära behov.
Publicerad: 14 dec 2018
Lästid: ca

Nationen är bara sju år ung, men både före och efter självständigheten präglad av väpnade konflikter och enormt stora humanitära behov. Av landets 12 miljoner invånare är fyra miljoner människor på flykt från sina hem. Många av dessa har flytt till angränsande länder, andra inom landet. Miljoner människor behöver hjälp med boende, mat och hälsovård.

Merparten av barnen går inte i skola alls eller bara sporadiskt. Båda barn- och mödradödligheten är skyhög. Landet saknar i stort sett ett vägnät. Exemplen är otaliga. De kommande dagarna ska jag med egna ögon själv få se det.

Vårt fältsjukhus tar emot patienter mitt i sumpmarken

Efter en förberedande dag med möten i huvudstaden Juba flyger vi norrut till Ganyliel i Röda Korsets lilla propellerplan. Här bor cirka 7 000 personer, omgivna av Nilen och stora sumpmarker. Hit går inga vägar alls. Vi landar på ett fält av röd lera och precis här har Röda Korset ett sjukhus som kan ta patienter från båda sidor av den gamla konfliktzonen.

För även om det finns ett nytt fredsavtal, förekommer frekventa sammandrabbningar och klanfejder i ett samhälle med alldeles för många vapen. 

Vi befinner oss i ett av sjukhusets flera patientrum när vi plötsligt hör ett dovt ljud. Röda Korsets akuttransportplan landar utanför.

Tre unga skottskadade män bärs kvickt in på bår av rödakorsvolontärer. Den ena opereras direkt, de två andra kan vänta till dagen därpå. Jag pratar en lång stund med en ung kille som tagit examen i juridik, men trots det finns det ändå inga jobb. Med tre barn att försörja tog han värvning i en väpnad grupp som betalade lön. Nu ligger han med nyopererade skottskador och intravenös antibiotika och berättar sin historia. 

Man kan säga mycket om det - men också lyssna och inse att livet är komplicerat. Och även om det inte är sjukhusets huvuduppgift, hjälper man också till med komplicerade förlossningar eller svåra ormbett. Lillkillen på bilden heter Pal och är tio år. Just nu är han både pigg och glad, men han bär svåra sår på armen efter ett elakt ormbett som vägrar läka. För honom var möjligheten att få vård på det här fältsjukhuset livsavgörande.

Första hjälpen avgörande med låg tillgång till sjukvård 

Efter ett dygn med teamet från Internationella rödakorskommittén (ICRC) åker vi vidare med planet till den större staden Wau, närmare områden som fortfarande är oroliga. Hit har stora mängder internflyktingar flytt för sina liv. Vår systerorganisation Sydsudanesiska Röda Korset utbildar frivilliga (och mig!) i första hjälpen. 

Här blir betydelsen av engagerade volontärer tydligare än någonsin. Den outtröttlige Pasquale visar pedagogiskt hur deltagarna ska surra fast träbiten med tygtrasorna, för att stabilisera en bruten arm. ”Vi tränar för att rädda liv och för att kunna hjälpa vårt samhälle”, säger han. På måndag avslutas den 21 dagar långa kursen med ett prov. Jag är övertygad att samtliga i rummet kommer att klara det galant.

Tillsammans med rödakorskretsen i Wau besöker vi ett av de stora flyktingläger som finns runt staden. Och mitt bland alla enkla tältboenden leker en grupp barn med en boll gjord av hårt lindade tygbitar. De skrattar, som barn gör, och jag tänker att det här skulle kunna utspela sig på vilken dammig skolgård i Sverige som helst. Men inramningen med de enkla och tätt byggda tältboendena påminner mig om var vi befinner oss. Vi rör oss vidare längs den dammiga vägen, på väg mot Röda Korsets samlingsplats i lägret.

Familjeåterförening - första samtalet på fyra år

Med mobiltelefoner, bilder och databaser pågår pusslet att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra i flyktens kaos. När någon får kontakt blir personen precis så glad som jag också skulle blivit. Jag träffar Khadija, en trettiosjuårig kvinna som bott i lägret sedan 2016. Idag får hon för första gången prata med sin mamma, som befinner sig i Sudan. Samtalet är det första mellan mor och dotter på fyra år. Fyra år. Det går knappt att ta in. Men att få ta del av detta gör varje timmas arbete, varje krona skänkt - djupt meningsfull.

Vi på Röda Korset får ofta frågan om hjälpen kommer fram. Nu kan jag också personligen bekräfta det. Hjälpen kommer fram.