Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Här når hjälpen fram till östra Ghouta

Efter många försök kom Röda Korset in i östra Ghouta i Syrien. I lasten hade vi matpaket som räcker till tiotusentals människor.
Efter många försök kom Röda Korset in i östra Ghouta i Syrien. I lasten hade vi matpaket som räcker till tiotusentals människor.
Publicerad: 06 mar 2018
Lästid: ca

Röda Korset har länge krävt att få hjälpa utsatta människor i området. Men att få tillträde har inte varit lätt. För att vi ska kunna åka in med nödhjälp i ett konfliktområde krävs det alltid att vi får säkerhetsgarantier av de stridande parterna.

På måndagen (5 mars 2018) kunde vi äntligen nå östra Ghouta, tillsammans med FN. Fyrtiosex lastbilar med matpaket, medicin och hygienartiklar rullade in i området. En av våra hjälparbetare berättar att människorna han mötte under hjälpinsatsen hade gått igenom ofattbara saker och såg ut att vara helt utmattade.

Att en hjälpkonvoj når in är en liten framgång. Men det behövs mycket mer hjälp – och det är bråttom.

Läget i östra Ghouta är vidrigt. Hundratusentals människor är instängda i området och många lever under rent fruktansvärda förhållanden. Det råder akut brist på mat, mediciner och sjukvård. Våldsamma strider har rasat den senaste tiden och civila är i skottlinjen. För att försöka skydda sig har familjer tvingats spendera dagar nere i källare och de har inte haft mycket att äta.

Många människor har dött i striderna men också på grund av att de inte kunnat få någon vård. Sjukhus har angripits och våra kollegor har också fått kontor förstörda.

Röda Korset kräver att de stridande parterna följer krigets lagar – civila, sjukhus, ambulanser och hjälparbetare får inte attackeras.

Vi jobbar nu hårt för att nå fram med mer hjälp till östra Ghouta, men även till andra utsatta områden i Syrien. I förra veckan kom Röda Korset till exempel in med nödhjälp i krigsdrabbade Afrin, ett annat område som det tidigare varit svårt att nå. Vi delade ut mat, vatten, filtar och hygien-kit för 50 000 personer.