Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Khaled får vård på fältsjukhuset

Khaled bröt lårbenet i krigets Syrien. Som tur är kan han få hjälp på vårt fältsjukhus.
Khaled bröt lårbenet i krigets Syrien. Som tur är kan han få hjälp på vårt fältsjukhus.
Publicerad: 12 dec 2019
Lästid: ca

Krig och katastrofer slår hårt mot många barn runt om i världen. Inte sällan är det svårt för de allra mest utsatta att få vård när de blir sjuka eller skadas.

Så är det till exempel i Syrien. Efter åratal av krig är bristen på vård mycket stor. Vissa sjukhus har attackerats och andra har tvingats stänga. Det är i det läget som Röda Korsets hjälp behövs som mest.

På vårt fältsjukhus i nordöstra Syrien hjälper vi bland annat Khaled. Han är två år gammal. Kriget har gjort honom föräldralös och han kom till oss efter att han brutit lårbenet.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Vår läkare undersökte honom med röntgen och satte igång med behandlingen. För att läka fick Khaled ligga med benen utsträckta i en sjukhussäng i fyra veckor. Det är inte det enklaste för ett litet barn och när Khaled kom var han rädd, tyst och reagerade inte på något.

Sjukhuspersonalen gjorde sitt yttersta för Khaled skulle känna sig trygg.

– Varje dag fick han en ballong som vi lekte med. Efter tag började han bli sig själv igen, han var väldigt aktiv, lekte och skrattade, säger Kjerstin Rastad, Röda Korsets psykolog på sjukhuset.

Khaled kom till oss från ett barnhem efter att ha förlorat sin mamma i kriget. Under tiden på fältsjukhuset fick en av pojkens släktingar syn på honom av en slump. På så sätt blev en återförening verklighet i vårt sjukhustält.

Efter en månad kunde Khaled äntligen börja röra sig fritt igen. Han fick lämna fältsjukhuset och återvända hem med sina släktingar och syskon.

– Steg för steg kan han börja gå igen, säger vår kirurg Giuseppe Soriani.

Tack var Röda Korsets insats fick Khaled vård när det var kritiskt. Det är ett exempel på hur hjälp når fram och gör stor skillnad. Men det finns många fler barn och vuxna som behöver få hjälp. Därför fortsätter vi varje dag att kämpa för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Var med oss och hjälp fler att få sjukvård, mat och rent vatten.

Flickan Amina får hjälp på en klinik som stöds av Röda Korset.
Får hjälp på Röda Korsets barnklinik i Somalia

Ayan och hennes dotter Amina bor på en av våra barnkliniker, där undernärda barn får hjälp.

Läs om vår barnklinik i Somalia