Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Hon riskerar livet som volontär i krigets Syrien

Vad får en ung tjej att vilja riskera livet i krigets Syrien? Trots att flera av våra volontärer har dödats i konflikten är Ghadeer säker på sin sak. – Jag vill hjälpa till i samhället, säger hon.
Vad får en ung tjej att vilja riskera livet i krigets Syrien? Trots att flera av våra volontärer har dödats i konflikten är Ghadeer säker på sin sak. – Jag vill hjälpa till i samhället, säger hon.
Publicerad: 24 feb 2018
Lästid: ca

Ghadeer har varit volontär hos vår systerorganisation Syriska Röda Halvmånen sedan konflikten startade för sju år sedan. Hon arbetar på en av rörelsens hälsokliniker i Kiswe, utanför Damaskus. Det är ett område där många människor på flykt bor.

Kliniken är öppen dygnet runt och skickar ut ambulanser för att hämta sjuka och skadade.

– När vi får ett anrop för att åka ut känner jag mig glad och stolt över att kunna hjälpa människor och föra dem till sjukhus, säger Ghadeer.

Vi är en av få internationella hjälporganisationer som kan arbeta inne i krigets Syrien.

– Vår neutralitet är en viktig förutsättning för att kunna nå människor. Jag minns en gång när ett svårtillgängligt område hade attackerats. Vi var de enda som kunde komma in. Alla förstod att vi måste få fullfölja vårt humanitära uppdrag, säger Ghadeer.

Men tyvärr är det inte alltid självklart att hjälparbetare fredas, och under de sju år konflikten i Syrien pågått har fler än 60 volontärer från Röda Korset och Röda Halvmånen dödats. Ghadeer har själv upplevt farliga situationer.

– När vi har attackerats har jag känt mig rädd och besviken, säger hon.

Men tillsammans hittar Ghadeer och de andra volontärerna ändå styrkan att fortsätta.

– Vi är som en familj.