Louise Edenklint i rosa tröja

”Röda Korset är min grej”

”Röda Korset är min grej”

Redan i tonåren kände Louise Edenklint att hon ville göra något bra av Glimåkra folkhögskola och hjälper nyanlända att lära sig svenska. Hon utstrålar en livlig och positiv energi.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

– Jag har alltid haft ett intresse för omvärlden och redan tidigt kände jag att jag behövde göra nytta. Så jag anmälde mig som medlem i Röda Korset.

Det var lite slumpen som avgjorde men också Röda Korsets symbol och att de ger sig in i krigshärdar för att hjälpa människor på plats. Då var Louise 17, åtta år senare har hon flera förtroendeuppdrag, är ordförande i Ungdomsförbundets lokalförening i Hässleholm/Kristianstad och sitter med i regionrådet. Hon är också verksamhetsledare för ett språkcafé.

– Röda Korset är min grej, mitt stora fritidsintresse. Det är roligt att vara med och påverka och fungera som länk mellan riksorganisationen och de lokala föreningarna.

Att själv åka ut i världen och jobba är inte något hon lockats av. Däremot är Louise besjälad av att göra vad hon kan där hon är.

– Det handlar både om att samla in pengar till projekt utomlands och att stötta i Sverige. Vi har många här som kommer från krig och de behöver allt stöd de kan få.

Louise är utbildad beteendevetare. Efter studierna vikarierade hon som lärare och insåg att hon passade i den rollen. Semestern använde hon till att jobba extra på etableringskursen i Hässleholm. De var två väl spenderade veckor eftersom hon blev erbjuden tjänsten hon har nu.

– Jag sa ja direkt. Det är en stor utmaning, detta är första steget dit både analfabeter och högskoleutbildade kommer. De har fyra heldagar svenska och en heldag samhällskunskap varje vecka i de sex månader kursen varar. Utvecklingen är enorm.

Hon har hunnit släppa iväg en grupp och är halvvägs igenom med nuvarande. Några av dem som inte kunde ett ord svenska när de började, kan nu göra sig förstådda utan tolkstöd. Louise är imponerad av den resa hennes elever gör. Sin egen framtid funderar Louise däremot inte så mycket över. Men hon känner att hennes engagemang i Röda Korset gör nytta för andra.

Text: Åsa Carlsson/Kristianstadsbladet

Du behövs – bli volontär nu!

I vår värld kan några timmar av din tid förändra en annan människas liv, här hemma eller på andra sidan jorden. Bli en del av vår värld!

Läs berättelser om att vara volontär