Efva Attling i sin smyckesverkstad

Efva Attlings smycke Angels samlar in miljoner

Efva Attlings smycke Angels samlar in miljoner

Hennes engagemang startade efter tsunamin. Här berättar Efva Attling om varför hon, genom sitt företag, är med och bidrar till en bättre värld.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Efva Attling låg vid poolen i Bangkok år 2004 när telefonen ringde. 

Något hade hänt i Khao Lak. Hon sprang upp till rummet och på tv:n kunde hon se den ofattbara förödelsen efter tsunamin. En stund senare fick hon veta att en bekant förlorat sin tvååring i katastrofen. En känsla av overklighet som bara förstärktes när hon och hennes resesällskap någon dag senare landade i ett vinterkallt Sverige.

– Vi kom till flygplatsen när första planet från Phuket landade. Människor kom i badbyxor, barfota, med stora sår över hela kroppen. Barn var helt apatiska. Alla var i chock. Det var fruktansvärt, som att vara med i en katastroffilm, berättar hon med tårar i ögonen och en röst som inte riktigt bär.

Fick idén till Angels

Vad gör man med den vanmakten? Den sorgen och frustrationen?
Efva ringde till Röda Korset.

– Idén om ett smycke i form av änglavingarna kom till mig direkt. Jag tänkte på alla de barn som inte orkade hålla sig kvar, som förlorade livet i tsunamin. Men även för alla de människor, änglar, som hjälpte de drabbade på plats. När Angels började säljas var det många som kontaktade mig för att berätta om sina upplevelser, eller om anhöriga de förlorat i tsunamin. Det stora var också att de som såg andra med smycket på stan kände en slags gemenskap.

Där och då startade samarbetet och sedan dess har företaget Efva Attling samlat in 11,7 miljoner kronor till Röda Korset.

Ett halsband med änglavingar.
Smycket Angels säljs av Efva Attling till förmån för Röda Korset, och symboliserar de barn som dog i tsunamin 2004, men även hur barn klär ut sig med låtsasvingar.

"Stolt över att jobba med Röda Korset"

– Helt fantastiskt, att ett litet smycke kan bidra till att samla in pengar till något så bra. Och det är härligt att se hur stolta mina medarbetare är över vad vi bidrar med, säger Efva och fortsätter:

– Att jobba med en så seriös organisation känns tryggt och bra. Jag känner mig stolt över att jobba med Röda Korset, och att jag med mina smycken har kunnat hjälpa andra människor i nöd.

Företaget Efva Attling är starkt förknippat med hennes person, något som gör Efva extremt noggrann i valet av samarbetspartners.

– Jag säger nästan alltid nej. Samtidigt är jag ingen strateg, utan en känslomänniska som vill iscensätta mina idéer så snart som möjligt. Jag går på vad som känns rätt. Jag har det så jäkla roligt på jobbet, ett fantastiskt liv, kärlek och en härlig familj. Kan jag ge lite tillbaka genom att hjälpa andra så känns det bra.

Här kan du köpa smycket Angels

Guld eller silver? Mer info om Efva Attling

Familj: Gift med Eva Dahlgren, två söner från äktenskapet med Niklas Strömstedt.

Bor: På Södermalm i Stockholm (uppvuxen i Högdalen).

Också känd för: Frontfigur i bandet X-Models på 80-talet, innan dess fotomodell.

Motto: ”Beauty with a thought.”

Guld eller silver? ”Det är som två olika personligheter, jag kan inte välja bort den ena. Och jag blandar gärna.”

Samarbetet med Röda Korset: Har pågått sedan 2004, och har hittills samlat in 11 miljoner kronor till Röda Korset.