Volontären Gunborg vid brödhyllan.

ICA ger bröd som mättar och skapar gemenskap

ICA ger bröd som mättar och skapar gemenskap

Över hela Sverige samarbetar ICA-butiker med Röda Korsets lokalföreningar. I Hedemora har samarbetet utökats och planer finns på att det ska bli ännu mer omfattande.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Det är en krispig höstmorgon i Hedemora. Solen har precis tittat fram och Gunborg Morén, rödakorsvolontär sedan mer än fyrtio år, har just parkerat utanför ICA Supermarket. Hon är redo för dagens viktiga uppdrag. Tillsammans med ICA ska hon göra skillnad för utsatta människor i vårt samhälle.

– Röda Korset och ICA har samarbetat under flera år här i Hedemora, berättar Gunborg. Varje dag hämtar vi bröd i butiken som vi sedan ger till människor i utsatthet. Vi ser att det finns ett stort behov och detta betyder mycket för många. 

För Mikael Jansson som är butikschef på ICA Supermarket i Hedemora är det en självklarhet att hjälpa till. 

– Vi försöker alltid att göra det vi kan för att göra bidra. Vi arbetar på många plan för att bryta barriärer, minska utsatthet och ge individer chans att utvecklas.  

”"Vi arbetar på många plan för att bryta barriärer, minska utsatthet och ge individer chans att utvecklas."”

Mikael Jansson, butikschef ICA Supermarket, Hedemora

Det lokala arbetet är viktigt

Över hela Sverige samarbetar ICA-butiker med Röda Korsets lokalföreningar. Just här i Hedemora har samarbetet utökats under det senaste året och långt gånga planer finns på att det ska bli ännu mer omfattande.

– Vi har haft ett tätt samarbete under coronapandemin och vill nu växla upp ytterligare till att omfatta ännu fler varor. Att kassera god och bra mat känns helt fel för oss. Så länge det finns ett behov i samhället vill vi vara med och hjälpa till.

På väg ut ur butiken småpratar Gunborg med flera i personalen. Det märks att de känner varandra väl efter många besök för att hämta bröd. Idag följer Mikael med till Röda Korsets lokaler och när de anländer har flera personer samlats utanför i väntan på att mötesplatsen ska öppna klockan elva.

– Alla som får en brödpåse är tacksamma och vi får mycket fin respons, säger Gunborg när hon packar brödkassarna inför öppningen. Det kan vara så många olika orsaker till att en behöver ett extra tillskott på matfronten och hit är alla välkomna.

Röda Korsets mötesplats i Hedemora
Röda Korsets mötesplats i Hedemora

Nu öppnar mötesplatsen och en av de som är på plats för att hämta bröd är Sadiq Dinarskhel. 

– Jag brukar komma hit då och då. Det är jättebra.  

Mikael är med och delar ut brödpåsar och säger att han är stolt över att hans butik är med och drar sitt strå till stacken.  

– Även om det ibland kan innebära lite extra jobb för oss så är det värt det och vi ser fram emot göra ännu mer nytta tillsammans. 

Delaktighet och gemenskap

Förutom påsar med bröd erbjuder Röda Korsets lokal en social mötesplats för samtal, en kopp kaffe och en möjlighet att läsa tidningen. Och, kanske det viktigaste av allt, ett sammanhang och att vara en del av en gemenskap.  

– Vi ser att vi behövs. Det måste finnas ställen där vi kan mötas i samhället, säger Gunborg. Tillsammans kan vi verkligen göra skillnad för våra medmänniskor.