ICA-handlare och Röda Korsare.

ICA stöttar lokala engagemang under coronakrisen

ICA stöttar lokala engagemang under coronakrisen

På ett sjuttiotal platser runt om i landet samarbetar lokala ICA-handlare med Röda Korset för att hjälpa personer i riskgrupper att handla mat och hämta ut medicin under coronakrisen.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Det långvariga samarbetet mellan ICA och Röda Korset har under coronanpandemin växlats upp.  

Att samarbetet gör skillnad går inte att ta miste på. Birk Wikén, en av rödakorsvolontärerna som regelbundet är med och levererar matkassar, berättar om de reaktioner han får.

””Att få hjälpa de som behöver hjälp känns otroligt bra””

Johan Svensson, ICA-handlare i Östersund

– Vi har fått jättemycket bra reaktioner. Det är många som uttrycker sin tacksamhet och det ger glädje till oss alla, säger Birk samtidigt som han tillsammans med Johan plockar ihop de varor som senare ska levereras.

Johan håller med.

– Vår affärsidé är att värna om det lokala och det engagemang som finns här i Östersund. Just därför tycker jag att detta samarbete är otroligt viktigt.

Samtidigt som Birk och Johan plockar ner varor i kundvagnen och prickar av på beställningslistorna berättar de att många som de hjälper är äldre.

– Många säger att de inte vet vad de skulle gjort utan oss. Det känns bra att verkligen kunna hjälpa till. Vi gör en stor samhällsnytta, säger Birk.

Sprider glädje på många sätt  

Samarbetet har blomstrat på många olika sätt med positiva följdeffekter i en utmanande tid. Just nu är det cirka fyrtio personer som använder sig av möjligheten att få hjälp med inköp där starten är att de ringer in sina inköpslistor.

– Samtalen har varit en oväntad bonus, förutom att gå igenom inköpslistan hinner vi prata om annat. Även detta gör skillnad, säger Birk.

När inköpslistorna är klara plockar någon av Röda Korsets volontärer ihop varorna och levererar matkassarna hem till den som beställt. Självklart görs överlämningen på ett säkert sätt. Uppskattningen är stor, inte bara av de som får hemleverans.

– När våra kunder ser volontärerna från Röda Korset ger de ofta ett extra leende eller några stöttande och positiva ord, och det är ett bra exempel på hur ett lyckat samarbete ofta sprider glädje åt flera håll, säger Johan.

Matkasse med guldkant  

Vid sidan av det uppskattade projektet med varuplock och leveranser har en matkasse som ger guldkant till vardagen delats ut.

– Vi vill ge lite vardagslyx till de som är isolerade. Så vi har sponsrat med varor, som Röda Korsets volontärer delat ut. Vi hoppas att det har gett ett ljus i mörkret, säger Johan.

Nu är alla matkassar klara och Birk har fått sällskap av ytterligare en volontär som hjälper till att lasta in i bilen.

– Det bästa med samarbetet är den glädje det ger och att vi verkligen får chans att hjälpa de som behöver det i den här tiden som råder nu, säger Birk innan de åker iväg för att leverera dagens matkassar.