Röda Korsare lagar mat tillsammans.

Mat och prat - en väg till gemenskap

Mat och prat - en väg till gemenskap

Matlagning, språkträning och gemenskap. Det är tre viktiga ingredienser i Röda Korsets samarbete med ICA i Varberg för kvinnor som nyss kommit till Sverige.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

– Vi fokuserar på att lära oss mer om hur man kan laga prisvärd och hälsosam mat i en tid där många tvingas spara pengar, säger Inger Malmberg, som är volontär.

Varje vecka samlas kvinnor från olika länder i församlingshemmet för att laga mat och träna svenska. 

– Vi kallar det Mat och prat. Förutom att laga mat så pratar, pratar och pratar vi.  Språket är så viktigt och tillsammans så lär vi oss, säger Inger. 

Ett sammansvetsat gäng

Inger berättar att ingen av kvinnorna kände varandra innan första mötet, men under veckorna så har de blivit ett sammansvetsat gäng som har roligt tillsammans. Beatrice Sifu är en av deltagarna. 

– Det här betyder mycket för mig. När jag kom hit till Sverige var jag ensam och det var svårt att träffa nya människor. Här blev jag varmt välkomnad och har träffat fina människor.  

Hon berättar att hon nu kan prata och förstå lite svenska, men att matlagningsgruppen gett mycket mer än nya kunskaper i matlagning och svenska. 

– Det hjälpte mig att finna glädjen igen. 

”"Att mötas kring mat är naturligt och en bra utgångspunkt. Som ICA-butik har vi en viktig roll i samhället och en möjlighet att förändra och förbättra. Vi tror på ett samhälle som är öppet och inkluderande."”

Victor Andersson, ICA Kvantum i Varberg

Samarbetat i många år

Röda Korset och ICA i Varberg har samarbetat under många år och när Inger kontaktade Victor Andersson på ICA Kvantum om Mat och prat ville han gärna vara med. 

– Att mötas kring mat är naturligt och en bra utgångspunkt. Som ICA-butik har vi en viktig roll i samhället och en möjlighet att förändra och förbättra. Vi tror på ett samhälle som är öppet och inkluderande. 

Fokus på prisvärd mat 

 Beatrice berättar att hon märkt av att många saker blivit dyrare sen hon kom till Sverige. Därför gillar hon att det är fokus på att laga god och prisvärd mat. 

– När jag kom hit var det lätt att köpa mat men nu måste jag spara för att ha råd med mat och elräkningar. Det jag lär mig här gör det lättare. 

Inför varje matlagningstillfälle samlas kvinnorna i ICA-butiken för att handla tillsammans. 

– Vi går runt bland hyllorna och läser på de olika varorna. Förutom att vi lär oss priser på olika varor så är det ytterligare en chans att träna svenska. 

Gör skillnad lokalt 

ICA-butiker samarbetar med Röda Korsets lokalföreningar runt om i hela landet. Att det gör skillnad kan både Victor och Inger intyga.  

– Vi får mycket uppskattning både från kunder och medarbetare, men framför allt från de som deltar i verksamheterna. 

Inger berättar att det även för egen del betyder mycket att få vara med.  

– Att se kvinnornas glädje när de kan uttrycka sig ger mig både glädje och styrka. Det är en belöning lika stor som att vinna på lotto!