Person häller upp en kopp te.

Tesalongen i Malmö

Tesalongen i Malmö

Fattigdomen och utsattheten ökar i Sverige och därför har Röda Korsets hus öppnat på flera ställen i Sverige. Tack vare stödet från ICA Stiftelsen är detta möjligt. Idag besöker vi det nyöppnade Röda Korsets hus i Malmö där det bjuds in till Tesalong.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Varje dag möter vi människor som kämpar för att klara vardagen. Nu rustar vi för att kunna hjälpa fler.  En stor satsning är Röda Korsets hus, som öppnat på flera platser i Sverige det senaste åren. Här kan människor få hjälp med det mest nödvändiga som mat och kläder, umgås med andra, delta i språkkurser och få hjälp med myndighetskontakter. 

– Vi har under flera år sett att antalet behövande människor ökar. På flera orter runt om i landet, som till exempel Malmö, Hedemora och Vänersborg söker sig nya grupper till oss, säger Johanna Saunders på Röda Korset.  

Varje Röda Korsets hus är unikt och möter de behov som finns lokalt, men alla har samma grunduppgift: att hjälpa de mest utsatta.  

Volontärerna Sara Igefjord och Rika Harata förbereder inför Tesalongen.
Volontärerna Sara Igefjord och Rika Harata förbereder inför Tesalongen.

Idag besöker vi det nyöppnade Röda Korsets hus i Malmö där det bjuds in till Tesalong. På Tesalongen erbjuder vi en stunds gemenskap för äldre människor som lever i ensamhet. Det är mycket uppskattat, säger Sara Igefjord samtidigt som Rika Harata ställer fram koppar och förbereder inför dagens aktivitet. Båda är volontärer på Röda Korsets hus i Malmö. 

Sara berättar att de brukar testa olika slags teer och bjuda på fika eller en smörgås. Men det som uppskattas mest är själva gemenskapen. 

– Om inte Tesalongen hade funnit så hade nog många av våra besökare suttit ensamma. 

Nu närmar sig klockan två då Tesalongen börjar och allt fler besökare strömmar till. En som kommer varje vecka är Lars Åke Bengtsson. 

– Jag har blivit en helt annan människa sen jag kom hit. Jag har blivit mycket mer positiv, och det är ju precis så det ska vara.  

Lars Åke berättar att han tidigare ofta kände sig ensam men att dessa träffar har gjort stor skillnad för honom. Han bor i närheten av Röda Korsets hus i Malmö och sprang av en slump på en av volontärerna, som tipsade honom om tesalongen. 

Besökare på Tesalongen i Malmö samtalar
Besökare på Tesalongen i Malmö samtalar

Röda Korsets hus i Malmö är nystartat sedan några månader och redan har de kommit igång med flera olika och uppskattade aktiviteter. Liv Palm är verksamhetsledare för Malmökretsen och berättar att hit till Röda Korsets hus är alla välkomna som behöver det.  

– Här kan den som är ensam få gemenskap. Vi har även aktiviteter för barn och familjer, soppkök och mötesplats Hjärtat med matservering och möjlighet till att tvätta sina egna kläder och sköta sin hygien, säger hon.  

Förutom olika aktiviteter erbjuds besökare möjligheten att få duscha, tvätta kläder och en stunds vila i lugn och ro. För den som behöver finns även ett förråd med kläder och skor. Här kan du läsa mer om Röda Kors huset i Malmö.

”"Det är fantastiskt att vara här och få se verksamheten i ett nystartat Röda Korsets Hus. Jag kan verkligen se att vårt bidrag gör skillnad."”

Peter Hägg, Generalsekreterare ICA Stiftelsen

Idag är även Peter Hägg, generalsekreterare för ICA Stiftelsen med på Tesalongen. 

– Det är fantastiskt att vara här och få se verksamheten i ett nystartat Röda Korsets Hus. Jag kan verkligen se att vårt bidrag gör skillnad, och det jag frågar mig nu är - vad mer kan vi göra? 

Tack vare stödet från ICA Stiftelsen och lokala ICA-handlare kan vi arrangera olika typer av aktiviteter och sociala verksamheter för barnfamiljer och vuxna och alla som behöver på Röda Korsets hus runt om i Sverige.