Rewa gick en digital kurs 2021. Coronapandemin gjorde att inga fysiska utbildningar kunde genomföras. Kursdeltagarna fick bland annat träna hjärtlungräddning på en hemmagjord docka av handdukar och en PET-flaska, och de fick även lära sig hur man använder en hjärtstartare. Bara fyra dagar efter kursen fick Rewa användning av sina nya kunskaper.
– Det var under flykten från kriget i Syrien som jag bestämde mig för att göra allt för att kunna rädda liv. Jag såg många blodiga människor som jag inte kunde hjälpa, eftersom jag inte visste vad jag skulle göra.
I dag läser Rewa Almakhwth till läkare för att i framtiden kunna rädda ännu fler liv, gärna för Röda Korset.
Om fler vågar göra som Rewa kan fler liv räddas, konstaterar Tove Vikström, första hjälpen-expert och utbildare på Röda Korset.
– Att göra något är det viktigaste i en akut och livshotande situation! Du kan inte göra fel – tänk på att allt är bättre än inget. Våga gå fram, fråga hur personen mår om det går. Om du gör rätt antal kompressioner är mindre viktigt! Påbörja hjälpen och ring 112 så får du guidning.
En undersökning som Röda Korset har gjort visar att sex av tio svenskar uppger sig ha tillräckliga kunskaper i första hjälpen för att kunna hjälpa andra. Ändå är det få som vågar ingripa vid en nödsituation. Tove berättar om den så kallade ”åskådareffekten” – att vi människor lätt avstår från att hjälpa när det finns andra på plats.
– Ju fler personer som är åskådare, desto mindre benägen är varje individ att ingripa eftersom ingen annan ingriper. Vi på Röda Korset jobbar för att du ska vara den som vågar gå fram, för då kommer ofta fler och hjälper till. En person som ingriper blir också en positiv förebild som inspirerar andra att göra detsamma, säger Tove.
Vid en stroke är varje sekund viktig
För att minimera hjärnskador och vid ett hjärtstopp minskar chansen att överleva med 10 procent varje minut som går.
– Hjärtlungräddning köper tid, men för att starta hjärtat krävs oftast en hjärtstartare. I en kris kan du alltid be någon kolla var närmsta hjärtstartare finns på hjärtstartarregistret.se.
Röda Korsets har ett 80-tal Första hjälpen-utbildare runt om i landet. Varje år utbildas över 30 000 personer i första hjälpen, fysiskt eller digitalt. Utöver det har Röda Korset 35 förstahjälpengrupper med 370 specialutbildade förstahjälpare som står redo att agera vid kris. De är också ute på vardagsuppdrag, som vid musikfestivaler och sportevenemang, där extra beredskap kan behövas.
Första hjälpen-kunskaper är också viktigt ur ett krisberedskapsperspektiv. Vid en kris blir hälso- och sjukvården hårt belastad och om vi vanliga människor kan göra mer så bidrar vi till att avlasta sjukvården.
– Oavsett om du går utbildningen fysiskt eller online så ökar din kunskap och ditt mod. Det ser vi i utvärderingarna. Så anmäl dig till en av våra kurser och lär dig att rädda liv, uppmanar Tove Vikström.