Två barn tittar fram bakom dörr och ser in i kameran med lekfull uppsyn.

De testamenterade gåvor till Röda Korset

De testamenterade gåvor till Röda Korset

Många väljer att testamentera en gåva till oss, på så vis lever deras gärning vidare.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Därför har Olle och Peppe valt att skriva in Röda Korset i sitt testamente

 - Generellt är det ett sådant privilegium att få bo och leva här i Sverige, man har det så tryggt och bra. Våra arvingar har också en stabil och bra tillvaro. Därför känns det bra att få lämna efter oss till de som inte har så mycket här i livet, de som behöver hjälp och stöd.

Olle och Peppes gärning kommer att leva vidare genom Röda Korsets arbete och göra stor skillnad för många människor, i många generationer. Tillsammans är de med oss och räddar liv.

- Vi har valt Röda Korset för att de alltid finns snabbt på plats för att ge hjälp där det är som värst, till människor som befinner sig i kris och nöd. Röda Korset är en symbol för trygghet och medmänsklighet, det står för det goda hos oss människor."

Vit fastighet som testamenterats till Röda Korset
Olle och Peppe har testamenterat till Röda Korset

Vill du veta mer om hur du testamenterar till Röda Korset?

I vår testamenteshandbok hittar du all information du behöver för att skriva ditt testamente till förmån för Röda Korset. Du väljer själv om du vill ha handboken skickad per post eller om du vill ladda ner den till din dator - helt utan kostnad.  

Beställ din kostnadsfria testamenteshandbok här

När Lynda Asplund går bort vill hon att 4 000 kronor ska tillfalla Röda Korset.

- Självklart ska mina närmaste ärva mig efter min bortgång; min man, mina barn och barnbarn. Men jag vill också testamentera en summa till Röda Korset. Det har jag pratat med mina barn om.

Lyndas gåva på 4 000 kronor kan till exempel rädda livet på elva akut undernärda barn, eller ge tusentals människor rent vatten vid en katastrof vilket hjälper dem att överleva. 

- Eftersom det är så svårt att veta vilka tillgångar man har när man dör så har jag fått fundera lite över summan. Nu har jag bestämt mig för att testamentera 4 000 kronor. Jag tycker att det är en lagom peng för en pensionär som har haft ett vanligt arbete, utan några stora inkomster, säger Lynda.

Lynda Asplund ler i närbild
Lynda Asplund

Sigrid testamenterade allt till Röda Korset

När Sigrid gick bort ägde hon en stor fastighet som hon ärvt av sina föräldrar. Hon hade också skog, bankkonton, värdepapper och försäkringar. Totalt var boet värt ungefär 12 miljoner kronor. Det är pengar som via Röda Korset kommer att göra stor skillnad för många människor - i många generationer. Sigrid valde att inte öronmärka sin gåva, och arvet kan därför användas där det behövs bäst.

Vit fastighet som testamenterats till Röda Korset
Fastighet som testamenterades till Röda Korset

Vill du skriva ett testamente på egen hand?

Hur skriver man ett testamente själv? Ta hjälp av vår testamentesmall i tre enkla steg. 

  1. Ladda ner och skriv ut vår mall för testamente (PDF).
  2. Nedteckna ditt testamente och skriv under.
  3. Bevittna testamentet. Två personer behöver underteckna det.