Volontär Kadriye Bakir i Ljusdal

Är du förberedd om krisen kommer?

Är du förberedd om krisen kommer?

Om det blir översvämning, strömavbrott, skogsbrand eller vattenbrist – vad gör du då? Här ger vi dig tipsen som gör dig förberedd om krisen kommer.

Kriser kommer utan förvarning. De kan inträffa i vardagen eller när vi är på semester. För att vara krisredo ska du helst kunna klara dig upp till en vecka på egen hand. Det kan vara svårt under sommaren, på resan eller i stugan. Vi har tipsen som hjälper dig bli bättre förberedd för det oförutsedda.

6 tips som gör dig krisredo!

 1. Håll kontakten

  Se till att närstående vet vart du är på väg om du ska på resa, och håll kontakten med familj och vänner under tiden.
 2. Bra att ha-saker

  Packa ett kit med saker som kan vara användbara i en kris: Nödvändiga mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio. Om du behöver lämna ditt hem finns här tips om en så kallad "evakueringsväska".
 3. Väderkoll

  Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att väder i fjällen eller på sjön kan förändras snabbt.
 4. Första hjälpen

  Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. Ladda även ner Röda Korsets första hjälpen-app.
 5. Följ nyhetsrapporteringen

  Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen till den lokala radiokanalen. På krisinformation.se publiceras konstant aktuell information om kriser i vårt land.
 6. Viktiga telefonnummer

  Skriv ner viktiga nummer till exempelvis närstående, polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in dessa nummer i din mobil. Här hittar du telefonnummer som är användbara i kris.

Bli krisredo i hemmet – viktiga saker att tänka på

I en kris kommer samhällets resurser i första hand gå till de som behöver det allra mest. Utgå därför från att du kan behöva klara dig själv i upp till en vecka. Då är det bra att kolla upp vad du ska tänka på och vilka saker du bör ha hemma. Hur har du det med saker som mat, vatten, värme, ljus, informationsteknik, husapotek och betalmedel? Kolla in våra tips på hur kan preppa och förbereda dig:

Om en naturkatastrof slår till där du är

Att hamna mitt i en naturkatastrof är något man verkligen vill undvika, både i Sverige och utomlands. Om det ändå skulle ske är det bra om du har koll på hur du ska agera. Här är våra experters viktiga och handfasta råd för olika katastrofer som översvämning, skogsbrand, storm, orkan och jordbävning:

Lär dig första hjälpen

Vad gör du om en medmänniska ligger medvetslös på marken och inte andas? En del i en god krisberedskap är att kunna ge första hjälpen. Alla kan lära sig grunderna. Våga agera och rädda liv – kolla in våra tips och råd:

Kvinna i skjorta lär sig om krisstöd

Webbkurs: Våga möta

Lär dig att ge krisstöd
Grupp som över på krisberedskap

Krisberedskap

Så jobbar vi på Röda Korset

Krisberedskap
Läxhjälp som volontärarbete i Bredäng

Bli volontär

Se alla lediga volontäruppdrag

Bli volontär