Mat delas ut vid översvämning i Bangladesh.

Bangladesh – klimatkrisen slår hårt

Bangladesh – klimatkrisen slår hårt

Fattigdom, naturkatastrofer och flyktingkris. Många människor i Bangladesh behöver humanitärt stöd. Vi når fram med hjälp, även när det är svårt.

Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade länder. Omkring 173 miljoner människor bor på en yta som motsvarar en tredjedel av Sverige. Landet ligger mellan Indien och Myanmar vid kusten till Bengaliska viken och består till stor del av deltalandskap från stora floder som Ganges.

I Bangladesh är människor särskilt utsatta för klimatkrisens konsekvenser. Det märks i form av återkommande naturkatastrofer, som översvämningar och cykloner. Många lever i fattigdom och i östra delen av landet, i Cox's Bazar, finns världens största flyktingläger.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Steg 1 av 3
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Människor på flykt i Bangladesh

Bangladesh är nästan helt omslutet av Indien, men har även gräns mot Myanmar. 2017 utbröt våldsamheter i delstaten Rakhine i Myanmar. Det gjorde att hundratusentals människor flydde över gränsen till Bangladesh.

I området Cox’s Bazar fanns det redan innan krisen stora flyktingläger och situationen blev högst akut när allt fler människor kom. I lägren bor nu omkring 900 000 barn och vuxna under svåra förhållanden.

Vi är på plats i flyktinglägret i Cox's Bazar

Området Cox’s Bazar är världens största flyktingläger. Här har vi bland annat hjälpt:

  • 260 180 familjer med tak över huvudet
  • 990 533 personer med sjuk- och hälsovård
  • 410 000 personer med rent vatten, toaletter och möjlighet att tvätta sig
  • 48 040 kvinnor med mensskydd. 

Risken för övergrepp och människohandel är stor för de många kvinnor och barn i Cox's Bazar. Därför arbetar Röda Korset bland annat för säkrare och mer upplysta toalett- och duschområden, samt ordnar särskilda mötesplatser för kvinnor. Vi erbjuder även barnvänliga platser där barn kan leka och få stöd.

Hjälp före, under och efter katastrofer

Vi finns i Bangladesh sedan många år för att rädda liv och hjälpa människor att bättre stå emot kriser och katastrofer. Till exempel har vi utvecklat varningssystem för översvämningar och byggt cyklonskydd. När ett oväder väl sker kan vi mobilisera tusentals volontärer för att evakuera. När den akuta faran är över stannar vi kvar för att hjälpa till i återuppbyggnaden efter ovädret.

Fakta om Bangladesh

  • Huvudstad: Dhaka
  • Invånare: 172 954 319 (2023)
  • Yta: 148 460 km²

Mer om Bangladesh

Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar