Illustration för webbkurs om krigsbrott

Webbkurs om krigsbrott

Webbkurs om krigsbrott

Vet du vad som händer om krigets lagar inte följs? Lär dig mer genom att göra vår webbkurs om arbetet mot krigsbrott.

Webbkursen består av filmer samt korta övningar som ger dig en grundläggande förståelse om det internationella och nationella arbete som finns för att se till att brott mot krigets lagar straffas. Du får genom tecknade filmer en översikt över vad som är förbjudet i krig och var reglerna finns. Sedan får du träffa polis, åklagare och folkrättsjurister och höra hur de samarbetar.

Dina kunskaper testas genom korta quiz och övningar. Kursen avslutas med några diskussionsfrågor som du även kan göra i grupp.

Vem passar kursen för?

Kursen är öppen för alla. Den passar särskilt bra för dig som arbetar med internationell fred- och säkerhet eller inom Totalförsvaret, för dig som studerar på högskola eller gymnasium och för dig som är en del av Svenska Röda Korset.

I den här kursen får du lära dig mer om:   

  • Varför det är viktigt att ha kunskap om krigets lagar och krigsbrott även i fredstid
  • Vad krigsbrott är och var de regleras
  • Vad som händer internationellt och nationellt om krigets lagar inte följs  
  • Hur Svenska Röda Korset jobbar med stöd till människor med erfarenheter från krig. 

Kursen tar cirka 30 minuter att genomföra. Informationen i de tecknade filmerna finns även som text och textpartier finns även som ljudfil som tillval.


Kör igång kursen nu

Kursen passar bra antingen som ett komplement till vår webbkurs om krigets lagar och folkrätten runtomkring, men den kan även användas separat då den inleds med en kort påminnelse om vad krigets lagar är. Kursen kan genomföras enskilt, eller i en klass eller grupp för diskussioner i samband med quiz och övningar. 

Du kan behöva klicka på länken två gånger, först för att registrera dig som användare på utbildningsverktyget Learnster (det går snabbt) och sedan för att genomföra kursen. 

Lärarhandledning gymnasieskolan  

För dig som lärare i gymnasieskola, har vi tagit fram en lärarhandledning med olika övningar och diskussionsfrågor som passar att använda i kombination med webbkursen.

Skicka ett meddelande till folkratt@redcross.se så får ni ett facit och förslag till svar.

Ladda ner lärarhandledning