Nyhetsbrev 2 om Ny second hand-butik i Järpen

Publicerad av: Marcela Simms, den 22 maj 2023.

22 maj 2023.

 

Nyhetsbrev 2/2023 om Second hand-butik och Mötesplats i Järpen:

 

Nu skriver vi kontrakt angående lokal och arbetsgruppen träffas för ett första möte

 

 

Hej!

 

Nu kan vi berätta att styrelsen för Åre kommuns rödakorskrets formellt tagit beslutet att gå vidare med arbetet att starta en ny second hand-butik i Järpen och skriva kontrakt angående en lokal. 

 

Lokalen ligger på nedre plan i det så kallade LT-huset, Strandvägen 14, ett tegelhus precis nedanför ICA. Två stora skyltfönster ut mot gatan. Vi ska få tillträde den första september då fastighetsägaren har haft en månad på sig att fräscha upp lokalen. Vi kommer nog att behöva minst 4 - 6 veckor på oss att inreda och få allt på plats så vi kan börja ta emot gåvor för försäljning.

 

Tack alla som fyllt i ”intresseanmälan” och berättat vad ni vill jobba med och ungefär vilka dagar som skulle passa bäst. Nu vet vi lite mer.

 

Öppet möte nr 2

Vi har också haft ett andra öppet möte i Järpen. Det kom 12 personer som tidigare anmält sig som intresserade och cirka fem av dem deltog även i det första mötet.  Vi gick igenom kursen ”Att vara frivillig” i Röda Korset. Det blev intressanta diskussioner och alla 12 skrev på överenskommelse och tystnadslöfte som frivilliga i arbetet med att driva en second hand-butik i Järpen. Vi kommer att ordna flera sådana träffar där vi går igenom kursen ”Att vara frivillig” och/eller andra kurser. Och då har alla möjlighet att fylla i överenskommelsen. Tysthetslöftet beror på att man som frivillig kan få veta mycket som folk säger i förtroende till en och som man då inte får föra vidare. Då man skrivit på överenskommelsen är man också försäkrad när man utför arbete/uppgifter för Röda Korset. Jag bifogar den och uppdragsbeskrivningen så ni vet vad det handlar om. Ni kan också skanna in den och skicka den till mig. Någon på mötet frågade om man behöver vara medlem för att vara frivillig. Jag svarade då att det behöver man inte. Men det är förstås bra för Åre kommuns rödakorskrets att ha så många medlemmar som möjligt, vi får också en del av medlemsavgiften. Man kan bli medlem på Svenska Röda Korsets hemsida och markera Åre.  https://www.rodakorset.se/engagera-dig/bli-medlem/

 

Man kan även gå grundkurserna för frivilliga där.

 

Vi diskuterade också i mindre grupper frågorna:

-       Vad/vilka typer av saker ska vi ta emot och sälja? Vad är mest gångbart?

-       Vilka veckodagar och tider tror ni att det lämpligt att ha öppet, ur ett kundperspektiv?

-       Kontanter eller kontantlöst i butiken?

 

Vi fick många jättebra och värdefulla idéer och åsikter av grupperna. Var ni inte med på senaste mötet den 16 maj så skriv gärna om ni har synpunkter i dessa frågor. Gärna före den 26 maj. Så sammanställer jag svaren och skickar ut till alla.

 

Arbetsgrupp

Vi har bildat en arbetsgrupp som ska driva arbetet framåt och lösa en del problem. Vi räknar med att få tillgång till lokalen den 1 september då börjar det praktiska arbetet med att inreda. Lars-Arne Haldosén, Lena Leipe och Marcella Simms är med i arbetsgruppen från styrelsen. Cecilia Linderborg, Ewa Westlund och Lena Warberg är med från frivilliggruppen. (Vi är alla frivilliga, även styrelsen. Inga är anställda, kan vara bra att veta.) Det är även några som inte kunde vara med i gruppen men som kan göra enstaka arbetsuppgifter, som tex ta reda på villkor för mobilt bredband, lägga ut på sociala medier osv. 

 

Arbetsgruppen kommer att ha ett första möte så snart som möjligt bara vi hittar en bra mötestid. 

 

Så fort jag vet mer så skickar jag ut ett nytt nyhetsbrev. Det finns också att läsa på https://www.rodakorset.se/ort/jamtland/are-kommun/

Vi finns även på facebook:   https://www.facebook.com/redcrossare

 

Ta hand om er!

 

så ses vi och hörs vi

 

Marcella

 

 

 

Marcella Simms

ordförande Åre kommuns rödakorskrets

 

Röda Korsets second hand-butik I Umeå, 2022.