Regnig stadsmiljö, person med paraply

Tips och råd kring psykisk ohälsa

Tips och råd kring psykisk ohälsa

När världen känns obegriplig eller du hamnat i en personlig kris, finns det råd och tips som kan hjälpa dig att må bättre - här på webbhubben för psykisk hälsa.

Oro orsakat av våldsdåd och konflikter

Med anledning av fler våldsdåd i Sverige och eskaleringen av konflikter i världen kan det komma att orsaka ökad oro hos dig själv, någon som står dig nära eller människor i din omgivning.

Läs om hur du kan ta hand om dig själv men också hur du kan vara ett stöd för personer i din omgivning: Så minskar du oro.

Har du barn som upplever oro kopplat till händelserna finns råd och tips om hur du kan prata med dem om detta: Så pratar du med barn i sorg och kris.

Oro

Oro och rädsla är vanliga reaktioner vid ovanliga situationer. Här hittar du råd om vad kan tänka på för att lindra din oro och sänka din stressnivå.

Så minskar du din oro

Återhämta dig

Svåra händelser kan få oss att tappa fotfästet och må dåligt. Här finns råd och stöd kring hur du återhämtar dig efter en kris.

Återhämta dig efter en kris

Fysioterapi

Fysiska övningar ökar din kroppskännedom och minskar stress.

Fysioterapi

Trauma

Någon gång i livet utsätts alla människor för svåra händelser som skakar om och påverkar oss i grunden. Här finns praktiska tips på hur du hantera svåra händelser.

Trauma

Att komma till ett nytt land

Att tvingas fly från ditt hem påverkar ditt mående. Ta del av våra råd som hjälper dig att må bättre.

På flykt

Ge stöd till andra

Alla människor hamnar någon gång i kris. Här ger vi tips och råd om hur du kan hjälpa och skapa trygghet i krisen.

Ge stöd till andra

Må bra som ung

Psykisk hälsa är ett viktigt ämne att prata om. Här pratar vi om hur vi mår, hur vi kan hjälpa varandra att må bättre - och hur vi kan hjälpa oss själva.

Unga och psykisk hälsa

Ångest

Ångest är en stark känsla av oro eller rädsla. Det är inte farligt, men kan hindra dig att leva som du vill. Här får du råd om hur du kan hantera din ångest.

Ångest

Ensamhet

Ensamhet kan vara svårt att bära och på sikt påverkar den vår hälsa om den inte går över. Läs om hur du kan hjälpa dig själv.

Ensamhet

Stress

Att arbeta under press kan göra att du får mindre tid och ork för familj och fritid. Ta del av våra råd om hur du kan hantera det.

Arbetsrelaterad stress

Sorg

Sorg när någon dör är något de flesta människor upplever. Du som sörjer behöver hantera alla de många tankar, känslor och reaktioner som uppstår.

Sorg

Självmordstankar

Här ger vi råd till dig som har självmordstankar och till dig som vill finnas där som stöd. Det finns utvägar och hjälp att få när livet känns svårt.

Så hanterar du självmordstankar

Så här förebygger vi psykisk ohälsa

Den största delen av psykisk ohälsa har inte koppling till sjukdom utan till livshändelser och samhällsrelaterade problem. Det kan vara ensamhet, ojämlika livsvillkor och ekonomisk oro, utanförskap och oro för framtiden. Vi har över 20 000 volontärer som möter människor både i vardag och kris, med goda förutsättningar att förebygga psykisk ohälsa. Tillsammans gör vi skillnad.