Pojke får första hjälpen

Första hjälpen

Första hjälpen

Kunskap i första hjälpen räddar liv! De första minuterna efter ett olycksfall eller akut sjukdom är ofta avgörande för utgången. Röda Korset har kurser och lär ut första hjälpen till privatpersoner.

Första hjälpen räddar liv

Att ha kunskap om första hjälpen kan rädda liv när en person råkar ut för ett olycksfall eller akut sjukdom. De första minuterna direkt efteråt är kritiska. Att våga agera är viktigt! Med kunskap om första hjälpen är det lättare att agera i väntan på ambulans eller annan professionell sjukvård och att du vågar göra det kan göra stor skillnad för hur det slutar. Även i många mindre livshotande situationer i vardagen är det bra att ha kunskap om första hjälpen för att kunna hjälpa personer i din närhet. Genom att gå en kurs i första hjälpen är du bättre förberedd om olyckan är framme.

Första hjälpen – en del av samhällets beredskap

Röda Korset har ett uppdrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att utbilda och sprider kunskap till privatpersoner inom första hjälpen och hjärt-lungräddning, HLR.

Kvinna som satt i halsen och får hjälp med första hjälpen vid luftvägsstopp

Kurser i första hjälpen, fysiskt och online

Lär dig första hjälpen
Kvinna instruerar man i första hjälpen

Instruktioner för olyckor eller akut sjukdom

Lär dig agera och rädda liv
Innehållet i en beredskapsväska som första hjälpare använder

Mer om första hjälpen

Läs mer om livsviktig kunskap

Första hjälpen-appen i din mobil

Du får grunderna till första hjälpen, med tips och råd direkt i mobilen. Appen är gratis, enkel att använda och kan rädda liv.

Röda Korsets första hjälpen-väskor

Köp första hjälpen-utrustning

Röda Korsets väskor

Läs berättelser om räddningsinsatser