Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Första hjälpen

Kunskap i första hjälpen räddar liv! De första minuterna efter ett olycksfall eller akut sjukdom är ofta avgörande för utgången. Röda Korset har kurser och lär ut första hjälpen till privatpersoner.
Kunskap i första hjälpen räddar liv! De första minuterna efter ett olycksfall eller akut sjukdom är ofta avgörande för utgången. Röda Korset har kurser och lär ut första hjälpen till privatpersoner.

Första hjälpen räddar liv

Att ha kunskap om första hjälpen kan rädda liv när en person råkar ut för ett olycksfall eller akut sjukdom. De första minuterna direkt efteråt är kritiska. Att våga agera är viktigt! Med kunskap om första hjälpen är det lättare att agera i väntan på ambulans eller annan professionell sjukvård och att du vågar göra det kan göra stor skillnad för hur det slutar. Även i många mindre livshotande situationer i vardagen är det bra att ha kunskap om första hjälpen för att kunna hjälpa personer i din närhet. Genom att gå en kurs i första hjälpen är du bättre förberedd om olyckan är framme.

Första hjälpen – en del av samhällets beredskap

Röda Korset har ett uppdrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att utbilda och sprider kunskap till privatpersoner inom första hjälpen och hjärt-lungräddning, HLR.

En kvinna har satt i halsen. Första hjälpen, luftvägsstopp. Hon får hjälp. Dunka personen bestämt i ryggen för att få bort hindret.
Lär dig mer om första hjälpen hos Röda Korset

Röda Korset är världsledande inom första hjälpen och erbjuder kurser för privatpersoner.

Röda Korsets kurser i första hjälpen
Så gör du om olyckan är framme

Lär dig agera om en person i din närhet drabbas av en olycka eller akut sjukdom på Röda Korsets första hjälpen-sidor.

Första hjälpen-instruktioner
Mer om första hjälpen

Ta del av berättelser om hur kunskap i första hjälpen räddat liv, köp hem en första hjälpen-väska och läs mer intressant om första hjälpen hos Röda Korset.

Mer om första hjälpen
Händer. Stöd i kris.
Psykologisk första hjälpen – så gör du

Du möter någon mitt i en kris – vad gör du?

Läs mer
Första hjälpen på gata. Svenska Röda Korset övar lokal beredskap med Första hjälpen-grupp.
Boka Första hjälpen-grupp

För snabb insats på plats vid evenemang som festivaler, konserter och idrottstävlingar.

Boka första hjälpen-grupp