Sonia i träningskläder intill gymutrustning

Det viktigaste är att göra något!

Det viktigaste är att göra något!

Lisa får ett larm i appen Sms-livräddare. Det är ett hjärtstopp i ett hus i samhället där hon bor. Hon skyndar sig iväg och plötsligt blir eftermiddagen helt annorlunda än planerat.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

En vanlig eftermiddag är Lisa hemma själv när hon plötsligt hör signalen från telefonen. Appen Sms-livräddare larmar om att det har skett ett hjärtstopp i hennes närhet. Hon fattar nu snabbt beslut om att skynda sig dit för att om möjligt kunna hjälpa till. Det här är hennes berättelse om vad som hände.

- "Jag har adressen i meddelandet och på vägen dit finns en hjärtstartare. Så jag skyndar mig iväg, hämtar hjärtstartaren och möter då två personer som är ute med hunden. Jag berättar för dem om vart jag är på väg och ber dem att följa med för att inte vara ensam. De följer självklart med.

När jag kommer fram till huset möter jag en kvinna som har hittat sin man livlös på golvet. En av de som följt med mig stannar med kvinnan. Intill mannen ligger telefonen som kvinnan har använt för att ringa 112. Telefonen är på högtalare och personen på 112 pratar och guidar mig i vad jag ska göra. Jag öppnar och kopplar på hjärtstartaren och börjar sedan med hjärt-lungräddning. Efter några minuter ansluter fler personer som också har fått samma larm från appen Sms-livräddare och vi turas om att göra hjärt-lungräddning tills ambulansen kommer."

””När jag kom dit tänkte jag bara att nu kör jag””

- Lisa

Det tog ca 6 minuter tills ambulansen kom. Tyvärr gick inte personens liv att rädda denna gång. Lisa vill berätta historien för att alla ska känna att det viktigaste är att göra något. Gå en kurs i första hjälpen kan alla göra och med kunskaperna Lisa hade kände hon sig trygg att agera.

- "Det är inte alltid det går att rädda någon, men det är alltid viktigt att försöka. Känslan att ändå komma dit och försöka kändes viktig både för mig själv och anhöriga på plats. Jag vet att jag gjorde det jag kunde och det kändes fint."

Sms-livräddare

En del regioner i landet är anslutna till Sms-livräddare. Läs mer på deras hemsida.

Kvinna ger annan kvinna första hjälpen

Första hjälpen-kurs

Gå en kurs i första hjälpen hos Röda Korset

Lär dig första hjälpen

Läs berättelser om räddningsinsatser