Sonia i träningskläder intill gymutrustning

Sonia räddade liv på Friskis & Svettis

Sonia räddade liv på Friskis & Svettis

För Sonia Miri, 30, blev träningstimmen på Friskis & Svettis en räddningsinsats. Efter att ha räddat livet på en okänd man säger hon själv att det var absolut självklart att hjälpa till.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Klockan var strax efter fem och Sonia Miri satt och väntade på att jympapasset skulle börja. Hon pluggade lite och hade huvudet fullt av svenska verbböjningar när hon hörde en tjej ropa på hjälp.

- Hon såg verkligen desperat och chockad ut.

Snart förstod Sonia varför. En man hade fallit ihop på golvet. Sonia var snabbt framme och kände efter andning. Men mannen var okontaktbar och medvetslös. Utan att tveka började hon med hjärt- och lungräddning. Någon ringde ambulans, en annan hämtade en hjärtstartare och Sonia gjorde allt hon kunde för att rädda mannen.

”"Allt jag kunde tänka på var att han måste få fortsätta leva. Det kan ha varit någons pappa, någons man, någons vän. Han var säkert älskad av många."”

– Sonia Miri

Sonia fortsatte att ge bröstkompressioner och inblåsningar i fyra minuter och sedan dök ambulansen upp och tog över.

- För mig var det självklart att hjälpa till. Kan jag göra något för att rädda ett liv så är det självklart att jag gör det.

- Det är så enkelt att alla borde lära sig och det är alltid bättre att göra något än inget om en olycka är framme. Det kan vara skillnaden mellan liv och död. Jag tog en kurs i första hjälpen som var tre timmar lång. Det är ett enkelt sätt att lära sig rädda liv och livet är det absolut värdefullaste vi har.

Några veckor efter händelsen gick Sonia förbi gymmet för att höra hur det gått för mannen.

- Det hade gått bra och han hade överlevt. Jag blev helt varm i hjärtat och kände mig så stolt över att ha hjälpt till. Ett hjärtstopp kan hända vem som helst, var som helst och därför är det så viktigt att vi hjälper varandra, säger Sonia.

Text: Karin Herou

Kvinna ger annan kvinna första hjälpen

Första hjälpen-kurs

Gå en kurs i första hjälpen hos Röda Korset

Lär dig första hjälpen

Läs berättelser om räddningsinsatser