Rödakorskretsen på GO-dagen

Publicerad av: Lisbeth Thålin Lejon, den 29 augusti 2022.

Jönköpings kommuns rödakors-krets var med under GO-dagen söndag 28 augusti 2022. Från scen gav Svenska Röda Korsets internationelle chef Anders Pedersen tankeväckande bilder från de katastrofer som drabbar miljontals människor runt om i världen. Hjälpbehoven och kostnaderna är enorma under mycket lång tid framöver.

Ready Steady GO-dagen, som arrangerades av Jönköpings kommun i Huskvarna Folkets Park, gav organisationer chansen att både nätverka med varandra, informera allmänheten och lyssna på intressanta programpunkter.

Pandemin har förvärrat situationen

Anders Pedersen berättade bland annat att konflikter och klimatförändringarna är starka drivkrafter bakom de humanitära katastroferna och de akuta behoven. Situationen har förvärrats rejält av pandemin och gapet mellan behov och tillgängliga medel ökar. 

Allmänhetens ekonomiska stöd betyder oerhört mycket för att Röda Korset och andra hjälporganisationer på plats runt om i världen ska kunna hjälpa. 

Första hjälpen på hemmaplan

Arvid Falk Lissel från kretsens första hjälpen-grupp var med i Röda Korsets monter för att berätta om den lokala första hjälpen, som bedrivs på uppdrag vid till exempel konserter och idrottstävlingar,
– Jag engagerade mig för ett par år sen för att jag ville göra något konkret och bidra till samhället. Vi kan ta hand om det mesta från skrubbsår till hjärtlungräddning – och även hjälpa till att lugna personer som chockats. Vi har alltid behov av fler i gruppen, så välkommen att höra av dig till Röda Korset i Jönköping!

Stöd Röda Korset
Första hjälpen-gruppen 

Margareta Sterner, Benita Josefsson och Eva Erlandsson från Jönköpings kommuns rödakorskrets tillsammans med Svenska Röda Korsets internationella chef Anders Pedersen.