Sömnadsverksamhet

Vi bedriver olika sömnadsverksamheter, både för ett socialt sammanhang och för försäljning i våra second hand-butiker.

Sömnadsverksamhet

Sy och sticka

Jönköping

Sy- och stickgruppen i Jönköping (ibland kallad Tisdagsgruppen) träffas en gång i veckan från augusti till början av juni. Vi brukar vara 10–15 deltagare. Verksamheten är igång även under sommaren, men då med färre deltagare.

Gruppen deltar i secondhand-butikens gårdsloppisar och julmarknader i Jönköping med lotterier och försäljning av tillverkade alster. 

Vi tillverkar även filtar, barntröjor, tygkassar och tomtar med mera som säljs i vår butik. Till detta använder vi skänkta tyger och garner, en del är återanvänt, som ett led i vårt miljötänk.

Frivilligledare: Gerd Rosén, 070-530 99 67, jonkoping@redcross.se

 

Litet reportage om sy- och stickgruppen

Röda Korsets sy- och stickgrupp i Jönköping är ett härligt gäng som tidigt på året planerar och jobbar inför julen  Berit, Eva, Barbro, Vivan och Gerd (och ibland fler) samlas ett par timmar på tisdagsförmiddagarna i ett rum ovanför Röda Korsets secondhandbutik i Jönköping. De har känt varandra länge och några är före detta jobbarkompisar. Gemensamma nämnaren är att de gillar att handarbeta.
– Vi har så trevligt tillsammans, jobbar och fikar. Vi välkomnar fler att vara med. Fast vi lär inte ut ur hur man stickar, det måste man kunna, säger de småskrattande.
 
De stickar, virkar och syr tygkassar. Det mesta säljs på julmarknaden i november. På bordet mellan dem ligger redan en trave hemstickade plagg. Söta små tröjor, mössor, sockor i pastelltoner och tunna scarfar växer fram medan stickorna rör sig fram och tillbaka och garnnystanen tunnas ut.
 
– Allt hinner vi inte tillverka de korta stunderna när vi ses, berättar de. Vi stickar nog det mesta hemma.
Berit är äldst i gänget. Hon var sjukhusvärd tills hon fyllde 80, sen började hon i sy- och stickgruppen. Berit syr vackra fodrade kassar av tyg som skänkts och som också säljs på julmarknaden. Den här dagen virkar hon små tomtar – ett riktigt pilljobb.
– Varje tomte tar evigheter, ler hon.
Tack Berit, Eva, Barbro, Vivan och Gerd för en trevlig pratstund och tack för allt jobb ni gör för Röda Korset!
PS Om du är intresserad av att trevliga tisdagsförmiddagar – hör av dig till Gerd Rosén!

Kontakta verksamheten

Gerd Rosén

Fler verksamheter i kommunen

Sömnadsverksamhet

Stickcafé och trivselträff i Huskvarna

Huskvarna