Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor

Föreningsinformation

Lundakretsens traditionella huvudfokus har varit på social verksamhet inom Lunds kommun. Vår största grupp volontärer arbetar som Rödakorsvärdar på universitetssjukhuset i Lund. Där finns vi dag bara i Centralhallen där vi hjälper patienter och anhöriga att hitta rätt i sjukvårdens labyrinter. Tidigare, före Corona (och förhoppningsvis inom kort även i framtiden), finns våra Rödakorsvärdar på akuten, onkologen, barnsjukhuset samt olika vårdavdelningar och mottagningar där de hjälper och stöttar både patienter, anhöriga och sjukvårdspersonal. Just nu hjälper också våra Rödakorsvärdar till med att hålla ordning i köerna till Coronavaccineringen, både på sjukhuset och på olika vårdcentraler.

Vi bedriver också anhörigstöd i form av samtalsgrupper. Grupperna riktar sig i huvudsak till de som har en demenssjuk anhörig, men också till dem som har en anhörig med andra neurologiska eller neuropsykiatriska störningar. Syftet är att ge möjlighet för anhöriga att få ett vidgat perspektiv genom att träffa andra i en likartad situation och ge tillfälle till samtal om frågor man möter eller bär på.

Besöksverksamhet riktat mot ensamma, hemma eller i äldreboenden, är också en viktig del av vår verksamhet. Som mycket annat av vår verksamhet har vår besöksverksamhet bedrivits på sparlåga under Coronapandemin, men vi räknar med att snart kunna växla upp verksamheten även här.

Lundakretsen bedriver även verksamhet med språkcaféer och annan språkträning för nyanlända och andra invandrare med dåliga svenskkunskaper. Verksamheten är av ”drop-in”-karaktär och organiseras i huvudsak som individbaserad träning, ofta med en volontär per ”elev”. Denna verksamhet har legat nere under pandemin, men vi hoppas att snart kunna starta upp den igen.

I enlighet med inriktningsmålen från senaste riksstämman har Lundakretsen även tagit tag i arbetet med en lokal kris- och beredskapsplan. Syftet med denna är att Lundakretsen på ett effektivt sätt ska kunna bistå framförallt Lunds kommun vid lokala kriser, olyckor och andra händelser som kräver snabba och samordnade insatser.

Övrigt

Lundakretsen hyr rymliga lokaler I Wickmanska gården, centralt i Lund. Där är vi också ”sambo” med Röda Korsets Unga (RKUF). Förra året beslöt styrelsen att ”digitalisera” lokalen med en konferensanläggning för att kunna erbjuda möten och utbildning på distans.

Lundakretsen bedriver (normalt) en hel del social verksamhet för våra medlemmar – marknader, föreläsningar, caféer, utflykter, mm. Under många år, dock inte i år, är lokalen vid denna tid full med frivilliga som sätter fjädrar på påskris – som vi säljer med god vinst till företag och privatpersoner.