Röda Korsets soppkök firar 10 år - och behövs mer än någonsin

Röda Korset Malmökretsens soppkök startade för tio år sedan som ett svar på
EU-migranters utsatthet. Verksamheten riktar sig till alla som har behov av den och
idag besöker en bredd av personer soppköket, bland annat bostadslösa och
människor i ekonomisk utsatthet. Soppköket drivs till stor del tack vare donationer
och hjälp från volontärer. Bland besökarna är det pensionärer som inte får ekonomin
att räcka till som har ökat mest, förklarar Henriette Weibull.
Verksamheten startade år 2015 som en direkt reaktion på det växande antalet utsatta EU-migranter. Grundarna Henriette Weibull och Ingrid Ekstrand beskriver att situationen kändes ohållbar.
”Vi tyckte det var hemskt, och funderade på vad vi kunde göra för dessa människor, som hade det svårt och ofta behövde sitta utomhus tolv timmar varje dag”, berättar Henriette.
På grund av en obefintlig budget var de tvungna att förlita sig helt på insamlade donationer. Med styrelsens godkännande lånade de uteserveringen utanför Far i Hatten i Folkets Park, där de mötte sina första 25 besökare med soppa och kläder
Jubileum och gemenskap
Mitt i den ökade utsattheten finns det också utrymme att fira. Soppkökets tioårsjubileum hyllas med tårta, ballonger och musik. De får utöver volontärerna även hjälp av studenter att anordna festen, och tillfälle att inviga sin nya donerade elorgel.
Stort behov gör att verksamheten växer
Sedan starten har soppköket vuxit och flyttat mellan olika lokaler i Folkets Park. Vid ett tillfälle hade de så många som 200–250 besökare, och i dag ligger snittet på runt 100 besökare i veckan. Numera hålls verksamheten i Röda Korsets hus i Katrinelund.
Behovet har gjort att verksamheten har vuxit snabbt, från att ha öppet en söndag i
månaden till två gånger år 2023, och i maj 2025 utökades det till hela fyra
gånger i månaden.
Besöksgruppen är bred. Många internationella och papperslösa söker sig hit och hemlösheten tycks ha ökat, liksom individer som lider av ekonomiska problem, medan pensionärer som inte får ekonomin att räcka till är den grupp som vuxit mest de senaste åren, berättar Henriette.
Båda grundarna är övertygade om att verksamheten kommer att vara behövd under en lång tid framöver. De önskar kunna erbjuda fler insatser utöver mat, värme och gemenskap - till
exempel fotvård, frisör och sjukvårdsrådgivning. Trots att soppköket redan fyller en oumbärlig funktion, skulle de gärna också vilja kunna erbjuda stöd från socialtjänsten på plats, även om det är en kommunal uppgift.
Vikten av frivilligt engagemang
Soppköket hålls igång av en imponerande volontärstyrka på 40-50 personer, varav cirka 20 kommer varje söndag. För att fortsätta driva och utveckla verksamheten är de helt beroende av det frivilliga engagemanget.
”Det ger så mycket tillbaka att vara volontär,” berättar Henriette.
Ingrid betonar att volontärarbete inte behöver vara svårt: ”Många tycker kanske att det är väldigt svårt att vara volontär men det är det inte. Har man bara en känsla av att man vill hjälpa så löser det sig.”
Hon delar sin livsfilosofi: ”Glöm inte Ingrid du ska ge av dig själv så mycket du kan, då får du lika mycket igen.”
text och foto: Stella Lövgren
