Förintelsens minnesdag den 27 januari

Publicerad av: , den 8 januari 2021.

Minnesdagen av Förintelsen den 27 januari vill vi uppmärksamma i samarbete med Sollentuna Väsby FN-förening.

Den 27 januari 1945 befriades fångarna på Auschwitz-Birkenau, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. År 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer. Förintelsen är en unik händelse i vår historia som vi aldrig får glömma. Det är en påminnelse om de yttersta konsekvenserna av rasism och intolerans, och om varför alla människors lika värde och rättigheter måste försvaras varje dag.

 

Bertil Oppenheimer som är pensionerad auktoriserad revisor, författare, och bosatt i Sollentuna, kommer den 27 januari kl. 18.30 att digitalt berätta om sin bok; Till Sverige- historien som aldrig blev berättad. Boken behandlar föräldrarnas dramatiska kamp att ta sig till Sverige under andra världskriget. Den beskriver också frågor kring svensk flyktingpolitik och personer som på ett förtjänstfullt sätt hjälpte judar i nöd under andra världskriget. Boken har (tyvärr) ständig aktualitet i vår främlingsfientliga värld.

Boken har fått bra recensioner och uppmärksammats i media sedan den kom ut första gången hösten 2010. År 2016 kom det ut en andra utökad upplaga.

Föredraget sänds digitalt. Det spelas också in och kommer senare att läggas ut på You tube. Information om länk kommer ca 2 dagar före föredraget.