Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor

Internationella kvinnodagen 8 mars

Publicerad av: Carina Bindzau, den 8 mars 2021.

I kampen mot en jämlikare värld presenteras på Internationella Kvinnodagen 8 mars ”Sveriges Kvinnliga pionjärer” i en utställning.

Den kan ses på biblioteken i Sollentuna centrum, Edsberg, Rotebro och samt på ICA Maxi i Häggvik. Den kommer också att finnas på digitala medier.

I Sollentuna har Rädda Barnen, Sollentuna Kvinnojour, Sollentuna Rödakorskrets och Sollentuna Väsby FN-förening i samarbete med Arena Satelliten sedan ett antal år tillbaka uppmärksammat kvinnodagen 8 mars genom att anordna föredrag på Arena Satelliten i Sollentuna.

Föredragen har varit mycket uppskattade och dragit ett stort antal besökare. Vi har lyft svåra och viktiga frågor för kvinnor och flickor i dagens svenska samhälle t.ex. sexuella trakasserier, könsstympning, barnäktenskap och våld mot kvinnor. Förra året tog vi upp det hedersrelaterade våldet under rubriken ”I Hederns namn”. Vi har bjudit in kunniga föreläsare och lärt oss mer. I samband med 100- års minnet av att Sverige fick kvinnlig rösträtt har vi även två år i rad uppmärksammat de kvinnor som i början på 1900-talet var  pionjärerna som kämpade för kvinnans ställning i samhället.

I år är det precis 100 år sedan det första demokratiska valet med allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Året därpå, 1922, tog de 5 första kvinnorna plats i riksdagen bland de 375 männen. Idag utgör kvinnorna 46 % av riksdagsledamöterna.

I år, detta Corona år, då vi inte kan träffas fysiskt och alla har en utmaning i vardagen ville vi lyfta fram och visa exempel på att förändring är möjlig.

Vi som lever nu har mycket att tacka de som kämpat före oss för bättre levnadsförhållanden för alla. 

Sveriges första kvinnliga var läkare var Karolina Widerström född 1856. Hon ville att flickors och kvinnors hälsa, rättigheter och möjligheter skulle bli desamma som för pojkar och män. Idag är c:a 50% av alla läkare kvinnor.

1923 åkte Margit Nordin Vasaloppet som första kvinnan. 1924 förbjöds kvinnor att åka Vasaloppet eftersom det var för jobbigt för dem, ” det fick räcka med ett kavat fruntimmer”. Först 1981 blev det åter tillåtet för kvinnor att åka Vasaloppet. Några kvinnor hade under åren däremellan trotsat förbudet att åka genom att klä ut sig till män och anmält sig med manliga namn.

Låt dig inspireras av utställningen!  Det behövs nya föregångare för en bättre framtid!

Utställningen!