Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor

Medlemsbrev juni 2022

Publicerad av: Eva Bindzau, den 2 juni 2022.

Först och främst vill vi tacka er alla för den enorma insats ni alla gjort. Nu kan vi ge ett överskott från vår verksamhet till Röda Korsets insatser, vilket är ett av våra uppdrag. Förutom de olika aktiviteter som redovisas nedan letar vi efter en större lokal, men inte lika central för att hålla hyreskostnaderna nere. Vi ser vår Second Hand-butik som en samlingsplats för allt vi gör och skulle gärna utöka vår verksamhet med ett mindre café.

Vår ambition är att skicka ut ett brev så fort vi har något nytt att informera om, men minst en gång per kvartal.

Secondhand: Vår lilla mysiga Second Hand-butik går bra och vi har hittills haft tillräckligt med volontärer. Nyheter förs in på facebook och instagram. Följ oss gärna. Under veckorna 27-32 kommer vi bara att ha öppet två dagar i veckan, tisdag och torsdag 11:00-17:00 Vi har skänkt en dagskassa till Ukraina.

 

Träna svenska: Förutom svenska online har vi fysiska träffar på bibliotek. Vi har under våren haft möten på Edsbergs bibliotek på tisdagar 15.00-16.30 och på Sollentuna bibliotek tisdagar 17.00-18.30 och fredagar 14.00-15.30. Under våren har vi utökat verksamheten till Rotebro bibliotek på måndagar 14.00-15.30 och Arena Satelliten också på måndagar 17.00-18.30 bl.a. på grund av att många flyktingar från Ukraina enligt uppgift skulle komma till kommunen. Så blev dock inte fallet. Men alla som vill lära sig svenska är naturligtvis välkomna till våra träffar. Träna svenska tar en paus under veckorna 24-33. Men vi kommer att ha träffar i Malmparken med fika kl. 17.00 på torsdagar under denna tid.

Aktiviteter: Vi har fått pengar från ICA-handlarna centralt för att förbättra integrationen i Sollentuna. Vi - nyanlända och några volontärer- har för de pengarna bl.a spelat bowling, haft utomhusmatlagning samt besökt Naturhistoriska Riksmuseet och Skansen. I samarbete med Sollentuna kommun har vi cirka var tredje vecka arrangerat Café 16 på Frivilligcentralen på Turebergs Allé 16. Caféet är öppet för alla nationaliteter och alla åldrar.

Insamling: Vi har samlat in pengar till Ukraina genom våra bössor i olika affärer. Vi har fått ihop omkring 10 000 kr som vi skickat in till Svenska Röda Korset. Vi skulle även bidra med leksaker till de boenden för ukrainska flyktingar som planerades i kommunen. Vi hade bl.a. fått leksaker som Sollentuna Södra Scoutkår samlat in. Men så blev det ju inte. Men vi bidrog i alla fall med en säck mjuka djur till flyktingar som kom till Nynäshamn. Övriga leksaker har vi sålt i butiken och vi skickar ju in överskottet till Svenska Röda Korset centralt.

Krisberedskapsgrupp: Många har anmält sig till vår grupp och ett tjugotal har gått igenom de utbildningar som krävs. Under hösten planerar vi besök på Attunda brandkår, besök av kommunens säkerhetschef och fysiska kurser i första hjälpen samt genomgång av olika scenarier.

Häktesgrupp: Vi har en aktiv häktesgrupp och vi har under våren besökt ett flertal häktade.

 Vi önskar alla en härlig sommar!

Styrelsen i Röda Korset Sollentunakrets: Joakim P. Stockhaus, ordförande, Reigun Thune Hedström, Vice ordförande & kassör, Brita Tiberg, ledamot, Carina Bindzau, ledamot, Marika Hamrelius, ledamot, Inger Zetterberg, Sekreterare samt Birgitta Röstlund, adjungerad ledamot