Öva på att rädda liv med första hjälpen och den nya övningshubben i Vaxholm

Publicerad av: Maria Bratt, den 28 juni 2021.

Mycket går att lära sig online. Även första hjälpen! Nu kompletteras de populära digitala kurserna med övningshubbar bland annat i Vaxholm, dit du kan komma för att öva.

Uppkopplade övningsdockor

Övningshubben är centralt belägen i en gammal brandstation som Vaxholms församling inte nyttjade och generöst nog erbjöd sig att överlåta till Röda Korset. Idag är Daniel Fagerberg och Anna Faber på plats för att öva på riktiga dockor. De är båda kitesurfare och går kursen för att kunna bli instruktörer i kitesurfing.  

– Nu kan jag inte förstå varför jag inte gjort det här innan. Jag kommer rekommendera kursen till alla på stranden, säger Daniel efteråt. 

Övningsdockorna finns i tre olika storlekar, från spädbarn till vuxen. Alla är uppkopplade och ger omedelbar respons på hjärtlungräddningen. ”Jättebra takt. Lite hårdare, Anna. Bra kraft.” Leslie följer prestationerna i en app i telefonen medan Daniel och Anna kämpar på.  

Det blir snabbt svettigt på golvet.  

– Och då har vi bara kört i två minuter, konstaterar Daniel. 

Hjärt-lungräddning ökar chansen att överleva 

Vid misstänkt hjärtstopp är hjärt-lungräddning den första omedelbara hjälpen i väntan på ambulans. Genom hjärtlungräddning hjälper vi hjärtat att pumpa syresatt blod till kroppens viktiga organ.  

– Det är väldigt sällan man får igång hjärtat igen – men så fort man påbörjar hjärtlungräddning så ökar chanserna att personen ska överleva radikalt, säger Leslie. 

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad och ha rätt information – men viktigast av allt är att känna att man kan och att man vågar göra någonting. 

– Stegen var tydliga och det är lätt att lära sig, men det känns viktigt att faktiskt ha gjort det på riktigt, säger Anna. 

– Mitt självförtroende har ökat. Jag känner att jag kan ingripa om något skulle hända. Jag skulle våga och jag skulle vara jättestolt över att jag faktiskt kan det. Något kan hända överallt så jag tycker att det är viktigt att alla har gått kursen för att kunna hjälpa varandra. 

"Alla som kommer lär sig något"

Leslies uppdrag som övningsledare är ideellt och på sin lediga tid bokar han in övningstillfällen med de som anmäler sig. 

–  För mig är det en folkhälsofråga. Det är roligt att utbilda och alla som kommer hit lär sig något som de alltid ska ge till någon annan. Det tycker jag är så fint, säger han. 

(Text från Svenska Röda Korset. Fotograf Tomas Ärlemo)

På bilden: Leslie Öqvist i svart tröja, Daniel Fagerg i grå tröja och keps, Anna Faber i Grå tröja.