Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Vi kämpar för världens barn

Tack vare Världens Barn kan Röda Korset fortsätta rädda barns liv. Insamlingen sker i samarbete med Radiohjälpen.
Tack vare Världens Barn kan Röda Korset fortsätta rädda barns liv. Insamlingen sker i samarbete med Radiohjälpen.

Världens Barn är Radiohjälpens största insamlingskampanj och en stor del av det ideella Sverige är med och bidrar.

Tack var det stora engagemanget från allmänhet och frivilliga runt om i landet samlades 61,4 miljoner kronor in i fjol!

En kraftsamling för alla barn

Kampanjen är en kraftsamling för barns rättigheter och mobiliserar drygt 40 000 frivilliga runt om i landet. Sedan starten 1997 har Världens Barn samlat in över 1,5 miljarder kronor. Röda Korset är en av de organisationer som deltar i kampanjen. Tillsammans skapar vi förutsättningar för barn i alla länder att få det de har rätt till – hälsa, utbildning och en värdig framtid.

Årets insamling fokuserar på barn och mammors hälsa i Somalia.

Mamman: ”Det är den enda hälsovård vi har”

Ramla har kommit till Röda Korsets mobila hälsokliniker i Somalia. Med sig har hon sin 2-årige son och hans ett år äldre syster. Båda barnen är undernärda – men på kliniken får de livsviktig hjälp för att må bättre.

”Jag och mina barn är väldigt glada att vi kan besöka Röda Korsets mobila hälsoklinik. Det här är den enda hälsovård vi har”, säger Ramla.

Hon är långt ifrån den enda mamman i Somalia som tvingas oroa sig över att hennes barn inte ska klara sig vid sjukdom. I landet råder det stor brist på vård, mat och rent vatten. Somalia har bland världens högsta dödlighet för barn under fem år.

De vanligaste dödsorsakerna bland barn är lunginflammation, diarré och mässling - sjukdomar som skulle kunna behandlas eller undvikas. Undernäring är en underliggande faktor bakom många av dödsfallen.

Våra hälsokliniker räddar liv

Tack vare en stationär och tre mobila hälsokliniker kan vi nå människor i avlägsna områden med grundläggande sjukvård, vaccinering samt mödra- och barnvård. Klinikerna är speciellt tänkta för att möta behoven hos pojkar, flickor och kvinnor.

En viktig del av vårt hälsoprogram i Somalia är också det lokala arbetet i byar där våra volontärer tillsammans med lokalbefolkningen arbetar för att sprida kunskap om hur människor kan ta hand om sin hälsa och minska risken att bli sjuk. Vi sprider information om hur man skyddar sig mot sjukdomar och har en hälsosam livsstil, samt uppmuntra människor att söka sig till hälsoklinikerna, något som många traditionellt sett inte har vana av. Våra volontärer kan också mobiliseras vid hälsorisker som covid-19.

Genom våra insatser i Somalia hjälper vi många människor som annars skulle ha mycket svårt att få sjuk- och hälsovård. Ett viktigt arbete som måste fortsätta.

Galan Världens Barn sänds fredagen 1 oktober kl. 20:00 i SVT1.