Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor

Årets läsombud 2020

Publicerad av: Marie Sparreus, den 30 november 2020.

"Att vara frivillig högläsare ger så mycket tillbaka"

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har utsett Sebastian Åkesson i Karlskrona till Årets läsombud 2020. MTM utser Årets läsombud sedan 2012, och utmärkelsen går till ett läsombud eller en frivillig högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS- eller äldreomsorg.

Sebastian började sitt engagemang som frivillig högläsare inom äldreomsorgen när han återvände hem till Karlskrona efter att i 13 år ha levt utomlands.

- Jag kände att jag ville bidra med något och tog kontakt med Röda Korset för att hitta ett volontäruppdrag, berättar Sebastian. Det fanns många olika uppgifter att välja mellan, men jag kände direkt att högläsning för äldre passade mig. När det sedan blev ett abrupt avbrott i läsningen på grund av coronaviruset så blev det digitala högläsningar istället eftersom det var enda sättet att få kontakt.

Mötet som kan ske när man ses på plats är annars väldigt viktigt för Sebastian.


- Det finns mer utrymme för fina möten när man träffar de äldre än annars i det dagliga livet. Vi andra har så mycket runt omkring oss, vi jäktar och hastar, men tillsammans med de äldre blir nuet mer uttalat och påtagligt. Den känslomässiga kontakten man får genom mötet ger energi. Det är väldigt fint. Att vara frivillig högläsare ger så mycket tillbaka. Man blir rik på ett annat sätt än pengar.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

”Sebastian Åkesson har med stort engagemang och nytänkande hittat ett sätt att läsa högt i en utmanande tid. Hans lässtunder på Ljungskärs äldreboende i Karlskrona görs personliga med sång och föremål från Sebastians många resor. Sebastians värme och förmåga att få alla att känna sig sedda har på kort tid gjort ett stort intryck. När coronapandemin omöjliggjort läsning på plats har han på eget initiativ och med energi och flexibilitet ställt om till att istället erbjuda digital högläsning.”