Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor

Maj skänker glädje till de äldre runtom i Gävle

Publicerad av: Marina Haugdahl, den 13 januari 2022.

Maj Johansson har i två år arbetat inom Röda Korsets Bomhuskrets för att kunna sprida glädje till de äldre i Gävle. Efter hennes arbete på äldreboendet Kristinelundsgården valde hon att arbeta vidare med Svenska Röda Korset och mer specifikt Bomhuskretsen. Hon har anordnat flera resor och upplevelser runtom i Gävle och Maj berättar hur det alltid blir lika väl mottaget.
–På Krisitinelund kunde man se gamla människor som knappt visste vad de hette men ändå kunde sjunga med till alla gamla sånger.

Efter 37 år på Krisitinelund där hon arbetade med de äldre fick hon chansen att fortsätta jobba med det hon älskade hos Röda Korset Bomhuskretsen. Redan innan övergången i yrke så var Röda Korset närvarande. Maj berättar hur hon hade ansvaret över att anordna aktiviteter och underhållning på äldreboendet, och att RK då ofta hjälpte till med till exempel vissa betalningar så att Maj kunde göra saker. När äldreboendet sedan stängde så frågade Röda Korset ifall Maj skulle kunna tänka sig att gå med i Röda Korsets styrelse och fortsätta sitt engagemang där.

Alderholmen ett uppskattat resmål
Maj har anordnat både resor runtom i Gävle och även allsång. Allt som är högt uppskattat av både volontärer och deltagarna. Hon berättar hur de till exempel har anordnat bussresor igenom Gävle för att se på hur saker och ting har förändrats.
-Vi hade folk i åldrarna 80–97, så vi åkte igenom Gävle med dem så de fick se saker de inte sett tidigare. Vi tyckte att det kunde vara intressant för dem att se hur det såg ut.
Maj berättar vidare hur de åkte förbi för att kunna visa upp nybyggda Alderholmen som folk inte fått se, whiskeyfabriken och även Korsnäs där många av de äldre hade jobbat i sina dar.

Variation i deltagande
Resorna tar plats ungefär en gång om året. Eftersom de som åker på resorna kommer ifrån Dagverksamheten i Gävle så är det alltid en del nya ansikten som deltar varje år och de försöker att få alla att se Gävle. Röda Korset och Maj anordnar även Allsång för de äldre. Den har hon tagit med sig ifrån Kristinelund.

Framtiden
Allsången med Röda Korset tog plats ute på kupan i Bomhus, men efter översvämningen i Gävle, som även påverkade Bomhuskretsens lokaler, har de tagit en paus från allsången. Maj berättar även hur Corona nu också satt käppar i hjulen för alla resor och allsångsdagar, men att det nu ser ut att börja komma i gång igen.

-Nu har det varit och degat lite så vi får se vad som händer och på grund utav Corona så stänger kommunen ner dagligverksamheten också ock då får vi inte träffa de gamla.

När det gäller framtiden så säger Maj hur de just nu måste avvakta men att de hoppas kunna köra i gång med lite underhållning.

Av: Felicia Brunzell

Maj Johansson