Röda Korsets vardagshjältar som arbetar för att hjälpa Gävles utsatta

Publicerad av: Anders Jansson Gladh, den 13 januari 2022.

I ett tjugotal år har ett antal tappra själar inom Röda Korset Bomhus lagat mat för att kunna dela ut det till samhällets mest behövande. Efter några dalar på grund av pandemin är de nu tillbaka i full fart varje tisdag och lagar mat för att sedan kunna servera den hos RIA i Gävle. ”Under pandemin var vi tvungna att pausa matutdelningen. Ett tag där så fick de behövande inte ens koma in i lokalen. De blev serverade igenom fönsterluckan” berättade Peter Frost, ansvarig för Röda Korsets matudelning.

 

Det var för ca 20 år sedan som Ann-Marie tapper fick en idé om att börja att servera mat till de utsatta i Gävle. När projektet startade så såg det dock annorlunda ut än dagens upplägg. De startade med att servera mackor och enklare rätter såsom soppor.

– ”Till en början så var vi ute på torget och hade ett litet cafébord där vi fick servera maten. Det var kallt både för oss som serverade och de som kom för att äta” berättar Gunilla som är en av de volontärerna inom Röda Korset Bomhuskretsen som hjälper till med matutdelningen.

Pandemin försvårade utdelningen
Efter ett visst uppehåll i matutdelningen så har Peter Frost och de andra volontärerna äntligen kunnat börja köra på igen. Under covid så kunde inte Röda Korset dela ut sin mat på RIA på grund av covid. Och under en viss tid så fick de behövande inte ens komma in i lokalen. Då fick man improvisera och dela ut mat genom fönstret. Nu serverar man ut mat som vanligt igen mellan klockan 12 och 13. Nu för tiden samarbetar de med RIA som startade sin verksamhet under 40-talet för att hjälpa främst de med alkoholmissbruk. Idag hjälper de flera utsatta grupper och har även ett härbärge där de serverar mat varje dag.

 

Röda Korset tas emot med öppna armar
Just denna tisdag så är det gulaschsoppa som serveras. Allting är ideellt och de får mat ifrån XX. De tar de ingredienser som de får och idag har de fått korv. Det blir inte korv så ofta. På senaste tid har de fått mycket fina köttbitar vilket de är glada över. Några fler som är glada över maten är de som blir serverade.

 De brukar uppskatta vår mat, Den godaste maten är när ni (Röda Korset Bomhus) kommer säger de” förklarar Annika

 

Röda Korset Andan
Så vad är då motivationen för dessa volontärer att stå varje morgon kl. 8 på morgonen och laga mat? De drivs av ”Röda Korset Andan” att få hjälpa andra. De får känna att de gör någonting som är meningsfullt; att man gör så att andra som har det svårt kan få ett mål mat.

 

Vill man engagera sig som företag eller som volontär som privatperson så är det bara att ta kontakt med Röda Korset Bomhus.

Av: Felicia Brunzell

Röda korset serverar mat hos RIA
Foto: Felicia Brunzell