Träna svenska

Vi erbjuder språkträning för de som vill öva på att prata och skriva svenska.

Träna svenska

Språkcafé Örebro rödakorskrets

Örebro

Röda Korset och Folkuniversitetets språkcafé i Örebro

 

Från juli till mitten av augusti är språkcaféet stängt.  

Startdatum efter sommaruppehållet  meddelas i början av augusti.

 

Dag, tid:  Tisdag,onsdag och torsdag kl 15.00-16.30

Plats: Röda Korsets Mötesplats, Kungsgatan 19-21, inne på gården

Ingen föranmälan krävs.

Varmt välkommen!

Folkuniversitetets hemsida


Reportage från språkcaféet (utomhuscafé under pandemin)

Det är en solig fredagseftermiddag i juli när jag styr bilen mot Mejramvägen 105. Jag ska på språkcafé för första gången. Väl framme möts jag av en mysig trädgård med stolar och bord utplacerade i grupper på den gröna gräsmattan som är omgiven av buskar och träd. Lite folk minglar omkring och jag ser Pelle, en av de personer som håller i språkcaféet. På ett av borden lämnas det fika i olika former. Idag är det bland annat någon som har tagit med knäckebröd och kaviar för avsmakning.

Strax efter 15.00 slår vi oss ner vid borden och börjar samtala om allt mellan himmel och jord. Samtalen går lätt och olika ämnen betas av det handlar om barn, cykling, vin, konst, politik, grammatik och mycket annat. Med jämna mellanrum cirkulerar vi och byter bordskamrater. Det är ett härligt sätt att stifta nya bekantskaper.

Besökarna till caféet kommer från olika länder och det är även en del svenskar med. Det finns flera olika skäl till varför man kommit till Sverige, i ett par fall är det kärleken som tagit dem hit. Flera av besökarna har börjat gå på Röda Korsets språkcaféer innan de haft tillgång till SFI-undervisning, för att lära sig svenska språket, integreras och stifta nya bekantskaper. När klockan är 17.15 börjar deltagarna droppa av och åka hemåt, efter nästa två och en halv timmes samvaro.