Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor

Första hjälpen-kurs i Kupan

Publicerad av: Britt-Marie Ruhr, den 30 maj 2022.

Efter åren av pandemi har Röda Korset i Hässleholm nu åter kunnat hålla utbildning i Första hjälpen och Hjärt-Lungräddning. Utbildningen leddes av Viktoria Hemmingsson från Röda Korset, och tretton intresserade rödakorsare var samlade för att lära sig att ta hand om medmänniskor i nöd.

Deltagarna fick en genomgång i de olika momenten i minnesregeln L-ABC, som står för Livsfarligt läge (det vill säga att man inte, för att hjälpa någon annan, utsätter sig själv för fara), Andning, Blödning och Cirkulationssvikt. Kursen innehöll också praktiska övningar; att lägga en medvetslös person i stabilt sidoläge, att ta sig an ett hjärtstopp genom bröstkompressioner och inblåsningar, samt hur man hanterar luftvägsstopp och stoppar kraftiga blödningar.
Det samlade omdömet bland kursdeltagarna var att man nu känner sig mycket säkrare på hur man ska agera i en nödsituation, blandat med förhoppningen att man aldrig ska behöva använda sina kunskaper!

Ansvarig för kursen var Uno Nilsson, och en ny kursomgång planeras  till hösten.

På bilden visar kursledaren Viktoria Hemmingsson bröstkompressioner vid hjärtstopp.

Viktoria Hemmingsson gör hjärtkompressioner