Besöksverksamheten Häktet/Förvaret

”Det handlar om att hitta det lilla ljuset!”


Är du duktig på att lyssna och klarar samtal med starka känslor? Eller bara nyfiken på hur det är att möta människor som är frihetsberövade? Då bör du läsa vidare.

I den ständiga kampen för att lindra lidande och oro finns två verksamheter som regelbundet träffar väldigt utsatta människor. Det handlar om besök på Kriminalvårdens häkte och Migrationsverkets förvar. Här berättar frivilligledaren för grupperna, Mira Hassan, om vad som lyfter och utmanar i samtalen.

Mira arbetar till vardags med att hjälpa människor att hitta arbete. Ursprungligen är hon palestinier från Libanon och kom till Sverige vid 1,5 års ålder. Vägen till Röda Korset började i första hjälpen-gruppen för tre år sedan. Idag håller hon samman grupperna som besöker människor i häktet på Berga, och de som är frihetsberövade på Migrationsverkets förvar i Åstorp och väntar på utvisning eller besked om uppehållstillstånd.

- Vi kastar oss inte in i djupa samtal utan försöker bryta isen med lätt prat och med att finnas
där och lyssna. Som besökare kommer vi i egenskap av medmänniskor från en opartisk
organisation som inte dömer, skuldfrågan är inte viktig för oss. Ibland brister ångest och
rädsla fram hos dem vi pratar med, då gäller det att sitta kvar och lyssna och efter
känslofloden försöka nå fram med positiva tankar. Det är en fantastisk känsla när man i
samtalet fångat upp någon från förtvivlan, säger Mira.

Många frihetsberövade vill också höra närmare om Röda Korset och imponeras av att vi lägger
obetald tid på samtalen. En skillnad mellan häktet och förvaret är osäkerhetsaspekten om framtiden. I häktet sitter både dömda och människor som väntar på dom, men i båda fall finns viss förutsägbarhet om framtiden. I förvaret är osäkerheten om framtiden större – kommer jag att utvisas? När och vad händer då?

- Många av dem vi träffar ser mycket mörkt på framtiden och då kan vi ibland berätta om
möjligheter som de inte kände till eller försöka få dem att fästa uppmärksamheten på bra
saker, som familj eller att framtiden inte är avgjord än. Att skriva dagbok eller utbilda sig i
någon kurs kan också skänka meningsfullhet och är sådant tipsar vi om. Det handlar om att
som medmänniska hitta det lilla lilla ljuset, säger Mira.

Även om mötena och samtalen har en tragisk bakgrund så förekommer skratt och ljusa känslor också.
- En gång på häktet valde de intagna som vi pratat med att tacka på ett ovanligt sätt. De vände på en papperskorg och använde som trumma för att sjunga sitt tack! Från tårar till skratt, berättar Mira och ler.

En annan mycket populär syssla på förvaret är att grädda våfflor.
- Jag fick idén från norska Röda Korset och nu har det blivit en uppskattad tradition hos oss. Varannan tisdag gräddar vi våfflor tillsammans med människor i förvaret. Förra året arrangerade vi också en fest med små presenter på förvaret, vilket verkligen lyste upp, säger Mira.

Som besökare i häktet eller förvaret går man aldrig ensam. Man är minst två personer samtidigt från Röda Korset, ibland flera. För att kvalificera sig till grupperna behöver man vara över 18 år och inte förekomma i belastningsregistret. Man behöver ha genomgått Röda Korsets alla grundkurser och får därefter en särskild utbildning för det besöksområde man är intresserad av.

- I utbildningen ingår bland annat samtalsteknik och kunskap runt regelverket och myndigheterna bakom besöksmålen, Migrationsverket och Kriminalvårdsstyrelsen. Eftersom det handlar om frihetsberövade människor finns ju en säkerhetsaspekt, i samtalen lämnar vi till exempel inte ut någon ingående personlig information om oss själva. Vi har också larm med oss om något otrevligt skulle inträffa vid mötena, men det har än så länge inte hänt. Såklart lär vi oss mycket av varandra också, berättar Mira.

Till häktet på Berga arrangeras besök varje söndag och till förvaret i Åstorp varannan tisdag. Till Åstorp åker man oftast tillsammans i Röda Kors-bilen. Därutöver har grupperna obligatoriska möten en gång i månaden på Örnsköldsviksgatan. Att besöka frihetsberövade är något som Röda Korset i Sverige har gjort sedan 1960-talet.

- Vi välkomnar varmt nya volontärer till båda besöksgrupper där både män och kvinnor är
aktiva. Är du nyfiken och vill veta mera, mejla ditt intresse så pratar vi närmare, avslutar Mira.

 

'

Bild: Mira Hassan, Frivilligledare Röda Korset

Mer information:
Besöka häktet på Berga: haktesbesok.helsingborg@redcross.se
Besöka förvaret (Åstorp): forvarsbesok.helsingborg@redcross.se

 

Förvar