Vanliga frågor om att bli volontär
Vanliga frågor om att bli volontär
Svar på vanliga frågor för dig som är intresserad av att bli volontär.
10 vanliga frågor om att bli volontär
Varför ska jag bli volontär inom Röda Korset?
Som volontär gör du skillnad för medmänniskor i både vardag och kris. Du hjälper andra, samtidigt som du får en möjlighet att lära dig nya saker. De flesta volontärer upplever sina uppdrag som väldigt givande och utvecklande.
Kan vem som helst bli volontär?
Ja, alla är välkomna. Viktigt är dock att våra volontärer ställer upp på våra grundprinciper. Med 25 000 volontärer inom Röda Korset är bredden av människor stor, både när det gäller bakgrund, ålder och kön.
Vilka slags volontäruppdrag finns?
Det finns många olika typer av uppdrag. Det kan handla om att möta personer i hemlöshet, vara häktesbesökare, stötta med läxhjälp eller språkträning, besöka äldre eller vara värd på sjukhus. Det kan även vara att agera i kriser – exempelvis handla mat åt riskgrupper och ge psykosocialt stöd under coronapandemin – eller att vara med i första hjälpen-grupper. Vi utgår hela tiden från människors behov, både i vardag och i kris.
Behöver jag någon speciell kompetens?
Nej, det behöver du inte. Däremot är ditt engagemang viktigt, liksom vissa personliga egenskaper som att kunna möta människor. Vi söker människor med olika bakgrund och erfarenheter. För en del uppdrag är det värdefullt med någon form av ledarskapskompetens, för andra är det bra att kunna andra språk än svenska.
Får jag någon utbildning?
Som volontärer ska du alltid känna dig trygg i ditt uppdrag, därför är utbildning en viktig del. I våra utbildningar ingår en introduktion om grundläggande värderingar och om hur du möter människor, utbildning specifikt för just ditt uppdrag samt kompetensutveckling.
Kan jag välja uppdrag?
Att vara volontär är frivilligt, så du kommer inte att få ett uppdrag du inte vill ha eller inte känner dig trygg i. Du blir rekryterad utifrån en uppdragsprofil och matchad utifrån din bakgrund samt hur mycket tid du har. För vissa uppdrag tar vi utdrag ur polisregistret, exempelvis om du ska jobba med barn.
Kan jag bli volontär utomlands, eller på andra orter i Sverige än där jag bor?
Vi jobbar med lokala volontärer som kan sitt geografiska område – det är både snabbast och mest effektivt. Så nej, vi rekryterar inte volontärer till andra länder.
Finns det någon åldersgräns?
Nej, varken uppåt eller nedåt, men vissa uppdrag kräver att du har viss erfarenhet. Är du ung kan du också engagera dig i vårt Ungdomsförbund, läs mer här.
Hur mycket tid behöver jag lägga ner som volontär?
Allt från kort till lång tid – det beror helt på uppdraget och på hur mycket tid du själv har.
Hur gör jag om jag vill bli volontär?
På rodakorset.se/bli-volontär lägger vi hela tiden upp nya uppdrag. Där kan du söka på ditt geografiska område och olika sorters uppdrag. Du kan även gå in på rodakorset.se/ort och knappa in just din ort för att hitta lokala uppdrag. Börja gärna med att fundera kring hur mycket tid du har, och när du kan hjälpa till. Du kan också kontakta din lokala rödakorsförening direkt för att se vilka uppdrag som finns nära dig.
Som volontär följer du våra grundprinciper, vår uppförandekod och frivilligpolicy samt det som gäller för just ditt uppdrag.