En av butikerna i Nacka Forum som inspirerar till hållbara initiativ

Publicerad av: Pia af Rolén, den 14 maj 2022.

Nacka Forum intervjuar Anette Skoog i vår styrelse;

Hur arbetar ni med hållbarhet?
– Ungefär 80 procent av klimatpåverkan sker vid produktion. Genom att handla det som redan är producerat spar vi på jordens resurser. Med etableringen i Nacka Forum ville vi göra det lite enklare för fler att handla second hand med hjälp av ett noga utvalt sortiment. Genom att finnas där kunderna finns, i en butik som känns som en ”vanlig” butik, hoppas vi att fler ska upptäcka fördelarna med att handla second hand. Det är hållbart på flera sätt, både ur ett socialt och klimatsmart perspektiv, men även ett ekonomiskt.

Hur ska du tänka för att handla mer hållbart?
– Vi svenskar köper nästan 14 kg textil per år och person. Varje år kastar vi också 7,5 kg i soporna, och det trots att 60 procent av det vi slänger skulle gå att återanvända. Så det bästa är att använda det du redan har längre, lappa och laga det som går sönder och byt kläder med kompisar eller på klädbytardagar. Och när du behöver något nytt så är det bra att handla second hand.

 

Vad bör du tänka på när du skänker kläder eller prylar till Röda Korset Second Hand?
– Det som lämnas in i våra butiker sorteras, tas om hand och säljs i butiken. Därför är det viktigt att det som lämnas in till oss är helt och rent. Tänk att det ska vara i ett skick som du skulle ge till en kompis. Det är också bra om det är i säsong, det vill säga vår- och sommarkläder på våren och höst- och vinterkläder på hösten. Överskottet från intäkterna i Röda korsets second hand-butiker går till hjälpverksamhet.

Exempel på vad pengarna räcker till:
• Tröja 350 kr = Mat för en hel familj i en månad.
• Klänning 249 kr = Rent vatten till 300 personer.
• Byxor 138 kr = Hjälp av barnmorska, så fler barn och mammor kan överleva.

På bild ser du Linn, en av våra volontärer i second handbutiken i Nacka Forum

Linn är en av volontärerna i Second handbutiken i Nacka Forum