Om en vecka är det 8 maj

Publicerad av: Pia af Rolén, den 1 maj 2022.

Den 8 maj är Röda Korsets dag! Över hela Sverige finns många frivilliga som med sitt fantastiska engagemang bidrar till att hjälpa sina medmänniskor. 

Den 8 maj infaller Röda Korsets dag – det är vår dag och en dag att fira. Som förra året så vill vi passa på att tacka alla er frivilliga och uppmärksamma ert viktiga engagemang både i Sverige och i världen. De senaste åren har bjudit på både utmaningar och massvis med utveckling. Mer än någonsin behöver ni; våra kretsar, frivilliga och anställda tack och pepp för allt ni driver och gör.

Varför firar vi den just denna dag? För att den 8 maj 1828 föddes Henry Dunant som är Röda Korsets grundare. Han föddes i Genève i Schweiz och eftersom Henry var affärsman reste han mycket i Europa och 1859 passerade han staden Solferino där ett stort slag mellan österrikiska och franska arméer utkämpats. Tusentals sårade och döda låg kvar på slagfältet. Henry hjälpte till med att organisera räddningsinsatsen med hjälp av kvinnor från trakten och försökte ta hand om de skadade soldaterna.

När Henri Dunant kom tillbaka till Genève skrev han boken "Minnen från Solferino". I boken lanserade han idén om en neutral organisation som skulle ta hand om sårade soldater i tider av krig och träna på att hjälpa i fredstid. Han reste också runt i Europa för att presentera sin bok och sina idéer. Några år senare 1863 bildades en kommitté för att förverkliga Henrys idé och detta blev starten på det som idag är Röda Kors-rörelsen i världen.

Sedan 1948 firas 8 maj, Henrys födelsedag som Internationella Röda Kors-dagen i alla nationella föreningar som bygger det stora humanitära nätverket som vi i Röda Korset är en del av! Happy Red Cross Day!

Var med och fira med oss den 8 maj!