Föreningsinformation

”Ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld”

Med utgångspunkt från den visionen, som antogs på riksstämman 2023, arbetar Röda Korset med att förhindra och lindra mänskligt lidande, skydda liv och hälsa samt säkerställa respekt för människans värdighet. Uppdraget är mer angeläget än påmycket länge. Konsekvenserna av krig, klimatrelaterade kriser ökar och politiska spänningar påverkar människor på̊ ett oförutsägbart sätt. Människor befinner sig i akut utsatthet och de humanitära behoven blir allt större.

Uppdraget att förhindra och lindra mänskligt lidande innebär att verksamheterna ska vara hållbara, såväl ekologiskt, socialt som ekonomiskt. Vi ska förstå sambandet mellan miljöförstöring, klimatförändringar och människor på flykt. Vi ska förhålla oss hållbart till konsumtion, transport och främja social hållbarhet genom att arbeta för alla människors lika värde.

Röda Korset i Sverige ska verka utifrån visionen om ” Ett medmänskligt Sverige och en hållbar värld ” genom att vara en humanitär kraft som stärker människor och samhällen och agerar snabbt vid kris. För att nå fram till det målet ska fokus bland annat vara på att få fler engagerade, bedriva ett aktivt opinions- och påverkansarbete och stärka digitaliseringen.

Vår ledstjärna är humanitet och som medlem i Röda Korset förväntas du att dela de grundläggande värderingar som bl.a. berör respekten för kön, etnicitet, religion och politiska åsikter. Att omfatta dessa värderingar är en förutsättning för att vara volontär i Röda Korset.

Är du intresserad av att bli volontär i någon av våra verksamheter? Det kan innebära att möta äldre människor i behov av stöd, arbeta med första hjälpen eller kris- och beredskap. Du kan vara en Rödakorsvärd på sjukhuset, vara en språkstödjare för nyanlända eller vara en frivillig i vår secondhandbutik. Det finns också viktiga administrativa uppgifter att ta hand om. Nedan kan du läsa mer om våra verksamheter.

Bli volontär!

Anmäl dig på vasteras@redcross.se eller till secondhandbutiken, butikschef@redcross.se

Välkommen!

Peder Sandahl
Ordförande
Röda Korset VästeråskretsenStöd Röda Korset!

Hjälp till med att förbättra situationen för utsatta människor som är i behov av hjälp. Genom Röda Korset når hjälpen fram snabbt och effektivt:

  1. Bli frivillig i en av våra verksamheter i Röda korset Västerås.
  2. Skänk en gåva till vår Second Hand i Västerås.
  3. Bli medlem i Röda Korset eller Röda Korsets Ungdomsförbund. (Kryssa för lokalförening så blir du också medlem i en lokalkrets på din ort)
  4. Skänk pengar via bank/bankkort eller swish. Köp ett gåvobevis eller bli månadsgivare via autogiro.
  5. Testamentera! Ditt arv kan rädda liv i generationer.
  6. Hedra minnet av någon som avlidit.
  7. Gilla Röda Korset Västerås på Facebook. Ta del och sprid information om vårt lokala arbete i Västerås.

Prenumerera gärna på Röda korsets nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om det viktigaste just nu!

Tack för din hjälp!