Verksamhet för hälsa och gemenskap

Röda Korsets hus

Välkommen till Röda Korsets Hus Vänersborg, en öppen mötesplats. En plats där människor med skilda erfarenheter och berättelser kan få mötas.

I huset arrangeras olika sorters aktiviteter för barn och unga, vuxna och seniorer. Röda Korsets hus vill vara ett stöd när livet är svårt men också för gemenskap. Här kan du träna svenska, få samhällsinformation, få råd och stöd, delta i någon av våra aktiviteter som tex bokcirkel, sykurs, Musikcafé, Skaparverkstad... (Läs mer nedan.) Volontärer och anställda finns alltid på plats, för att stötta och lyssna vid behov.

Besöksadress:

Edsvägen 25 (2:a våningen)

Centrala Vänersborg 

Kontakt: 

Katarina Ramberg - verksamhetsutvecklare, tel. 0764-921981

Marika Boman: tel. 0764-921982

Sari Isoaho: tel. 0764-921982

Mail: katarina.ramberg@redcross.se 

ÖPPETIDER

Måndagar-torsdagar kl. 10.00-15.00

Fredagar kl. 10.00-14.00

Öppet hus, vardagar klockan 10-15

Under våra öppettider kl. 10-15 (fredagar stänger vi kl. 14) kan du alltid komma in en stund och bara vara. Öppet hus är – precis som det låter – en öppen, varm mötesplats. Ett ställe där du kan slinka in en stund och värma dig, dricka en kopp kaffe, spela ett spel och hitta något att prata med. Eller sätta sig i soffan för att läsa en bok i vår bokhörna. Det finns också möjlighet att låna datorn och få hjälp att skriva ut dokument.

MÅNDAGAR

Språkcafé klockan 10.00-11.30 och kl. 13.00-14.30 (sommaruppehåll)

För dig som vill prata svenska i mindre grupper. Hit kommer du för att samtala, fika och få nya vänner. Samtalen handlar om saker som du kan stöta på i vardagen och språket som används anpassas efter dina kunskaper.

Ansvarig: Birgitta Gelang

Akvarellmålning klockan 13-15 (sommaruppehåll)

Akvarellgruppen är en grupp daglediga seniorer, som träffas en gång varje vecka. Det är en grupp, där vi målar tillsammans, lär av varandra och samtalar

Ansvarig: Erna Hagman

TISDAGAR

Mötesplats Hjärtat – Familj klockan 11-13

Mötesplats Hjärtat Familj är en verksamhet för barnfamiljer som på olika sätt befinner sig i en utsatt situation, framför allt ekonomiskt men också socialt. Hjärtat vill vara en plats där alla blir sedda och bemötta med respekt. Här delas det ut matkassar, hygienartiklar, lite skänkta produkter (kläder, handdukar, skor, filtar). Dessutom finns möjlighet att få ett presentkort till Röda Korsets Secondhandbutik här i Vänersborg. Vi bjuder på kaffe, saft och kaka.

Råd och stöd klockan 11-13

Startar efter sommaren.

Sykurs

klockan10-12 och klockan14–16 (sommaruppehåll)

Sykurs med fokus på asylsökande och nyanlända kvinnor, i syfte att hjälpa kvinnorna att skapa en meningsfull väntan, samt att lära sig sy. Tre grupper utifrån ålder och sykunskaper. Vi har symaskiner, men ni måste själva ta med er tyg och tråd.

Ansvarig: Ahmad Sultani

Ny i Sverige klockan 17.00-19.15 (sommaruppehåll)

Ny i Sverige är en informationscirkel för asylsökande och genomförs i samarbete med Studiefrämjandet. Kursen vill hjälpa asylsökande att lära sig svenska samt ge en introduktion till det svenska samhället och tar upp ämnen som asylprocessen, utbildningssystemet, arbetsmarknaden, vård och hälsa och olika myndigheter.

Kursledare: Madeleine Heimersson

ONSDAGAR                

Själv-med-känsla

Startar efter sommaren

Walk-and-talk

Startar i augusti

Musikcafé klockan 14-16 (sommaruppehåll)

Musikcaféet drivs musikaliskt av tre volontärer (Pelle Gelang, Per-Henrik Grim och Bengt-Åke Ohlsson), där de ibland själva spelar och sjunger, ibland har en inbjuden gäst. Ofta är det gamla svenska klassiker som Taube, och ibland blir det allsång. Det är en fin och uppskattad mötesplats med go gemenskap. I anslutning till underhållningen finns möjlighet att köpa fika.

Ansvarig: Pelle Gelang

Ny i Sverige klockan17.00-19.15 (sommaruppehåll)

Ny i Sverige är en informationscirkel för asylsökande och genomförs i samarbete med Studiefrämjandet. Kursen vill hjälpa asylsökande att lära sig svenska samt ge en introduktion till det svenska samhället och tar upp ämnen som asylprocessen, utbildningssystemet, arbetsmarknaden, vård och hälsa och olika myndigheter.

Kursledare: Madeleine Heimersson     

TORSDAGAR              

Mötesplats Hjärtat klockan 11-13

Mötesplats Hjärtat är en verksamhet för människor som på olika sätt befinner sig i en utsatt situation, framför allt ekonomiskt men också socialt. Hjärtat vill vara en plats där alla blir sedda och bemötta med respekt. Här delas det ut matkassar med basföda, hygienartiklar, lite skänkta produkter (kläder, handdukar, skor, filtar). Dessutom finns möjlighet att få ett presentkort till Röda Korsets Secondhandbutik här i Vänersborg. Under dagen bjuds på något enklare att äta, tex pirog, pastasallad, soppa, smörgås.

Sykurs klockan 14-16 (sommaruppehåll)

Sykurs med fokus på asylsökande och nyanlända kvinnor, i syfte att hjälpa kvinnorna att skapa en meningsfull väntan, samt att lära sig sy. Tre grupper utifrån ålder och sykunskaper. Vi har symaskiner, men ni måste själva ta med er tyg och tråd.

Ansvarig: Ahmad Sultani

FREDAGAR

SkaparKraft, klockan 10-13

Välkommen till en kravlös mötesplats. Tillsammans skapar vi med våra händer genom att sticka, virka, sy, måla, skulptera och pyssla.

Det finns något oerhört läkande i att skapa, i att få uttrycka och gestalta sina erfarenheter, tillsammans med andra.

Vi bjuder på kaffe och kaka.

ÖVRIGA DAGAR

Tjejhäng, varannan vecka

Vi är en grupp som träffas varannan vecka och hittar på roliga och viktiga saker tillsammans, tex bakar, firar högtider, bowlar, pratar om jämlikhet, målar, gör utflykter... Det är också en chans att öva på det svenska språket och få nya vänner. Gruppen är för tjejer och unga kvinnor i åldern 16-30 år, födda i Sverige och utomlands. Vi planerar och bestämmer tillsammans.

Ansvariga: Saga Karlsson och Katarina Ramberg

Vill du vara med? Hör av dig till Katarina på katarina.ramberg@redcross.se

Besöksverksamheten

Vår besöks-och kontaktverksamhet arbetar för att stärka sociala nätverk och minska ofrivillig ensamhet bland personer i alla åldrar och livssituationer. Besöksverksamheten bidrar till att stärka gemenskap människor emellan, samt till ökat välbefinnande.

Vill du bli en del av Röda Korsets Hus? Som volontär, deltagare eller ledare? Kanske har du egna tankar om vad som saknas i vår verksamhet, eller kan själv bidra med något? Här gärna av dig så pratar vi vidare.