Ystadskretsens historia

Röda Korset i Ystad har funnits i över 100 år och är en av de äldsta kretsarna i landet. Det började med att Röda Korsets Kvinnoförening bildades 1906. Den startade med 111 medlemmar och med en årsavgift på 1 krona.

När första världskriget hotade 1914 började man tillverka utrustning för Landstormen, motsvarande dagens hemvärn. En intensiv sömnadsverksamhet där man sydde maggördlar, skjortor, handdukar, lakan och örngott samt stickade strumpor. Efter krigsslutet 1918 slutade man sy åt soldaterna och gick istället över till civil hjälpverksamhet.

I slutet av 30-talet hotade på nytt krig, vilket gjorde att kursverksamheten i sjukvård och gasskydd intensifierades. Under krigsåren var kretsen aktivare än någonsin med 900 medlemmar. Utöver vanlig verksamhet medverkade man vid mottagandet av danska flyktingar och krigsfångeutväxling. Några medlemmar var också med i räddningsaktionen med De vita bussarna. När kriget var slut återgick man till att hjälpa till i det civila samhället, t ex genom högläsning på sjukhem och sjukhus, besöksverksamhet i fångvården och annan välgörande verksamhet.

Genom en donation år 1985 fick man möjlighet till egen lokal på Bellevuevägen i Ystad. Second hand verksamhet kommer igång och lokalen blir en mötesplats för sociala verksamheter, Mötesplats Kupan. Under 2000-talet fortsatte verksamheten och nu började man även med samtalsgrupper och anhörigvårdare i samverkan med Ystads kommun. År 2005 flyttade Mötesplats Kupan till Sektersgatan i Ystad med second hand försäljning av kläder, husgeråd och prylar. Sedan 2021 finns nu en renodlad Second Hand verksamhet på Skansgatan i Ystad. Pengarna från verksamheten går till katastrofhjälp och sociala insatser.

Ystads Rödakorskrets övriga verksamheter är Besöksverksamhet -Stöd till äldre och ofrivilligt ensamma i Ystad med omnejd, Rödakorsvärdar i sjukvården – Rödakorsvärdar på Ystads Lasarett, samt Häktesverksamhet - Stöd till häktade på anstalten i Ystad.

Kontakta oss

Kontakta oss

Ystads rödakorskrets