Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Testamentera till Röda Korset och rädda liv

Testamentera en gåva till Röda Korset och gör skillnad och räddar liv. Låt din gärning leva vidare.
Testamentera en gåva till Röda Korset och gör skillnad och räddar liv. Låt din gärning leva vidare.

Din sista vilja i ett testamente

Med ett testamente kan du styra helt eller delvis vem som ska ärva dig. Om du inte har skrivit något testamente och saknar arvsberättigade släktingar går all din kvarlåtenskap till en statlig fond. Skriver du däremot ett testamente är det du som bestämmer var dina tillgångar hamnar. Det är din chans att säkerställa att det du lämnar efter dig fördelas enligt din sista vilja.

Skriv in Röda Korset i ditt testamente

Genom att skriva in Röda Korset i ditt testamente kan du göra skillnad även efter din bortgång. Det är tack vare dina och andras gåvor som vi kan fortsätta jobba både förebyggande och med akuta insatser världen över. Den hjälper oss att vara beredda när nästa katastrof inträffar.

För det kommer att hända igen. Och igen. Vad vill du lämna efter dig?

Testamentera i tre enkla steg

Hur skriver man ett testamente? Ta hjälp av vår enkla testamentesmall. 

  1. Ladda ner och skriv ut vår testamentesmall.
  2. Nedteckna ditt testamente och skriv under.
  3. Bevittna testamentet. Två personer behöver underteckna det.

Röda Korsets testamenteshandbok

Fältet är obligatoriskt.
Fältet är obligatoriskt.
Fältet är obligatoriskt.
Fältet är obligatoriskt.
Leveransuppgifter
Fältet är obligatoriskt.
Fältet är obligatoriskt.
Fältet är obligatoriskt.

När du lämnat dina uppgifter kommer de att behandlas av Röda Korset. Du har rätt till information om hur dina personuppgifter behandlas. Läs mer här.

Så används dina pengar

Dina pengar används alltid där behovet är som störst. Det kan handla om långsiktig hjälp på hemmaplan till akut stöd vid katastrofer runt om i världen. Ingen gåva är för stor eller för liten. Varje bidrag gör det möjligt för oss att fortsätta rädda liv och ge hopp världen över. Tack vare vårt världsomspännande nätverk kan vi hjälpa som ingen annan. Och tack vare vårt unika mandat når vi dit andra inte når.

Vanliga frågor om testamenten

Kan jag testamentera till Röda Korset även om jag har barn?
Ja. Dina barn har alltid rätt till sin laglott vilket motsvarar hälften av arvslotten. Den andra hälften kan du förfoga över genom testamente.

Kan jag testamentera all typ av egendom?
Ja. När Röda Korset ärver lösöre som smycken, tavlor, bilar etc går en auktionsförrättare och en värderare igenom sakerna och värderar dem. De säljs sedan på auktion eller på Röda Korsets mötesplatser.

Fastigheter och bostadsrätter säljs av mäklare på den öppna marknaden. Försäljningen är skattebefriad för Röda Korset. Det gäller även försäljning av värdepapper. 

Om testamentet anger önskemål om försäljning av egendom följer vi självklart dem.

Vad krävs för att mitt testamente ska vara giltigt?
Testamentet ska vara skriftligt och tydligt. Det ska bevittnas av två personer som måste närvara samtidigt. Båda ska se dig skriva under testamentet och signera med sina namn. De behöver inte läsa det, men det måste framgå i vittnesmeningen att de vet att det är ett testamente.

De valde att testamentera till Röda Korset

När Lynda Asplund går bort vill hon att 4 000 kronor ska tillfalla Röda Korset.

- Självklart ska mina närmaste ärva mig efter min bortgång; min man, mina barn och barnbarn. Men jag vill också testamentera en summa till Röda Korset. Det har jag pratat med mina barn om.

Lyndas gåva på 4 000 kronor kan till exempel rädda livet på elva akut undernärda barn, eller ge tusentals människor rent vatten vid en katastrof vilket hjälper dem att överleva. 

- Eftersom det är så svårt att veta vilka tillgångar man har när man dör så har jag fått fundera lite över summan. Nu har jag bestämt mig för att testamentera 4 000 kronor. Jag tycker att det är en lagom peng för en pensionär som har haft ett vanligt arbete, utan några stora inkomster, säger Lynda.

Sigrid testamenterade allt till Röda Korset

När Sigrid gick bort ägde hon en stor fastighet som hon ärvt av sina föräldrar. Hon hade också skog, bankkonton, värdepapper och försäkringar. Totalt var boet värt ungefär 12 miljoner kronor. Det är pengar som via Röda Korset kommer att göra stor skillnad för många människor - i många generationer. Sigrid valde att inte öronmärka sin gåva, och arvet kan därför användas där det behövs bäst.

Infoservice

Har du frågor?

Mejla eller ring oss, vi har öppet vardagar kl. 10–12 och 13–16.

Fler sätt att stödja