Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Mentorsverksamhet

Språkvänner

Halmstad

Språkvänner är en verksamhet för dig som tycker om att träffa nya människor!

Röda Korset i Halmstad arbetar för integration genom att skapa kontakter mellan nya* och etablerade** kommuninvånare. Vår utgångspunkt är att integration angår alla människor och handlar om mänskliga möten. Vägen dit går bland annat genom vänskap och konversation i vardagen!

*Ny i Sverige: som ny i Sverige vill du öva på svenska och få en etablerad kompis – någon som känner till samhället väl.

**Etablerad: är ett ord som vi använder för att beskriva att man 1) upplever sig vara etablerad i Sverige och 2) pratar bra svenska och kan hjälpa någon med svenska språket och samhällsorientering.

Vad är en språkvän?

En språkvän är en kompis! En person som är ny i Sverige blir matchad med någon som är etablerad. Du som är ny i Sverige får möjlighet att prata svenska och lära dig mer om den svenska kulturen och samhället. Du som är etablerad i Sverige får möjlighet att lära känna någon från en annan kultur och dela med dig av din erfarenhet av att bo i Sverige. Att vara språkvän är lärorikt och givande både för dig som är ny i Sverige och för dig som är etablerad!

Ni bestämmer tillsammans när och var ni träffas samt vad ni gör under era träffar. Ni ska träffas minst två gånger per månad fysiskt eller digitalt, till exempel över en fika eller andra sociala aktiviteter. Det som är viktigt är att ni gör något som ni båda tycker om och finner meningsfullt.

Vad en språkvän inte är:

En språkvän är inte en person som måste hjälpa dig med att hitta ett jobb, en bostad eller erbjuda ekonomisk hjälp.

Vem kan bli språkvän?

Om du delar Röda Korsets humanitära värderingar och är en öppen och nyfiken person så kan du bli språkvän. Du kan delta själv, tillsammans med din familj/partner eller med en kompis.

Är du etablerad? 

Då behöver du gå grundläggande Röda Korset-utbildningar online (ca 2 timmar totalt) för att bli frivillig hos oss.

Anmäl ditt intresse här: Bli språkvän!. Svara på frågorna så noga du kan, då blir det lättare för oss att göra en bra matchning.

Är du ny i Sverige? 

Du behöver inte gå några utbildningar.

Är du nyanländ anmäler du dig på https://forms.gle/yPaM1Mw8kAteVLYp7.  För att vi ska kunna göra en så bra matchning som möjligt ber vi dig att fylla i formuläret så noggrant som möjligt.

Om du vill veta mer om hur vi hanterar dina personuppgifter kan du läsa om det på: https://www.rodakorset.se/personlig-integritet/forms.gle.  

Vi hoppas att du vill vara med! Om du vill veta mer om verksamheten är du välkommen att kontakta oss.

Vi matchar nya språkvänner, men i nuläget har vi vårt första gemensamma matchningssamtal digitalt istället för att träffas som vanligt. Efter matchning bestämmer ni hur ni vill umgås, men vi uppmuntrar alla att träffas digitalt och utomhus i största möjliga utsträckning.

Kontakta verksamheten

0760 38 00 78

sprakvanner.halmstad@redcross.se