Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Webbkurs i krigets lagar

Vad kan du om reglerna i väpnade konflikter? Lär dig mer genom att göra vår webbkurs om krigets lagar och folkrätten runtomkring.
Vad kan du om reglerna i väpnade konflikter? Lär dig mer genom att göra vår webbkurs om krigets lagar och folkrätten runtomkring.

Webbkursen består av tecknade filmer och övningar som ger dig en grundläggande förståelse om vad krigets lagar handlar om och varför reglerna spelar roll. Du får träffa Henri Dunant som förklarar Genèvekonventionerna, följa med in i vapenlagret och upptäcka förbjudna vapen och även testa dina kunskaper i situationer som journalist, rebell, militär och rödakorsare.

Kursen är öppen för alla. Den passar särskilt bra för dig som arbetar med internationell fred- och säkerhet eller inom Totalförsvaret, för dig som studerar på högskola eller gymnasium och för dig som är en del av Svenska Röda Korset.

Efter kursen bör du kunna:    

  • förklara när den humanitära rätten (krigets lagar) gäller    
  • beskriva vilka grupper av människor som är skyddade under krigets lagar 
  • beskriva att krigsförbrytelser är straffbart under svensk lag  
  • återge grundläggande principer som begränsar hur väpnade attacker får genomföras 
  • sammanfatta varför krigets lagar är viktiga 

Kursen tar ca. 40 minuter att genomföra. All röst finns textad, som tillval. Texten är lättläst. Efter avslutad kurs får du ett diplom.

 

Kör igång kursen nu

Start the course now (English)

 

Kursen passar bra som ett första steg i lärandet. Vi hjälper er gärna med nästa steg, t.ex. en riktad föreläsning eller diskussion. Kanske kan kursen fungera som en del i er organisations utbildningsplan? För mer information, kontakta oss på folkratt@redcross.se.

Du kan behöva klicka på länken två gånger, först för att registrera dig som användare på utbildningsverktyget Learnster (det går snabbt) och sedan för att genomföra kursen.

 

Lärarhandledning 

För dig som lärare i gymnasieskola, har vi tagit fram en lärarhandledning med olika övningar och diskussionsfrågor som passat att använda i kombination med webbkursen.

Skicka ett meddelande till folkratt@redcross.se så får ni ett utförligt facit och förslag till svar.

Ladda ner lärarhandledningen här