
Information om att arbeta hos oss
Information om att arbeta hos oss
Här får du bättre koll på hur det är att vara anställd i tjänstepersonsorganisationen hos oss på Svenska Röda Korset.
Mer om arbetstider, förmåner och distansarbete.
Vilka arbetstider gäller?
På Röda Korset har vi tre typer av arbetstidsmodeller:
- Reglerad arbetstid
- Målstyrd arbetstid
- Feriearbetstid
De flesta har reglerad eller målstyrd arbetstidsmodell. Lärare och annan pedagogisk personal på Folkhögskolan har feriearbetstid.
I genomsnitt under året arbetar vi 36,25 timmar per vecka. Under september till maj arbetar vi 37,5 timmar per vecka. Under juni till augusti arbetar vi 32,5 timmar per vecka.
Vilka förmåner finns?
Epassi lunchkort
Epassikortet är en lunchförmån som subventioneras av Svenska Röda Korset, så att du ska kunna njuta av god mat och återhämta dig under arbetsdagen.
Friskvårdsbidrag
Röda Korset erbjuder alla medarbetare ett friskvårdsbidrag på 2000 kr per år.
Friskvårdstimme
Tid för återhämtning och reflektion är viktigt. För att främja det har du hos Röda Korset rätt att utföra en timme friskvård varje vecka på betald arbetstid om du jobbar mer än 30 timmar per vecka.
Föräldralön
Föräldralön innebär att arbetsgivaren betalar ut ungefär 10% av din lön under föräldraledighet. Hur länge du får föräldralön beror på hur länge du varit anställd. Du får alltså föräldralön utöver den föräldrapenning som betalas ut av Försäkringskassan.
Kan jag jobba hemifrån?
Svenska Röda Korset som arbetsgivare tror på att en mix av arbete på kontoret och på distans, så kallat hybridarbete, kan bidra till ett effektivt arbetssätt och ett hållbart arbetsliv. Kontoret är dock alltid huvudarbetsplatsen och arbete utgår från kontoret minst 3 dagar/vecka över tid.
Möjligheten till flexibelt arbete utgår även ifrån verksamhetens behov och krav, och är därmed endast applicerbart för de medarbetare och team där förutsättningar för detta finns.
Mer om hur medarbetarskap, grundprinciper, arbetskultur och målsamtal.
Hur ser ni på ledar- och medarbetarskap?
Du är en del av världens främsta katastroforganisation! Att arbeta för Röda Korset är mer än en anställning. I vår värld handlar det om att rädda liv, lindra mänskligt lidande och sprida hopp. Det gör vi varje dag runt om i världen och du bidrar till detta. Det är också ett ställningstagande i att dela våra grundprinciper och förhållningssätt.
Medarbetarskap handlar om hur du förhåller dig till ditt arbete, hur du löser dina uppgifter, samarbetar med andra och bidrar till verksamhetens utveckling och resultat. Det handlar också om att ta ansvar, vara delaktig och engagerad. Ledarskap handlar om att skapa förutsättningar för medarbetarskapet i att uppnå önskade mål och skapa resultat och effekt, genom att peka ut riktning och mål, coacha och ge återkoppling för utveckling och lärande.
Ledarskap och medarbetarskap utövas bäst i ett samspel som skapar förutsättningar för varandra. Tillsammans gör vi skillnad!
Hur är arbetskulturen och förhållningssättet i arbetet?
Röda Korsets sju grundprinciper och vårt mandat gör oss unika och är vägledande i allt vi gör. De är grunden i vårt arbete och förenar Rödakorsare i hela världen. Röda Korsets uppförandekod beskriver våra etiska krav och genom att följa dessa skapar vi tillit, förtroende och respekt i vårt uppdrag.
För att skapa resultat och effekt och göra skillnad för våra målgrupper varje dag har vi tagit fram fyra förhållningssätt som ska stärka vår arbetskultur.
- Handlingskraft – vi vågar prioritera och har modet att fatta beslut
- Medmänsklighet – vi ser individen och lyssnar nyfiket i mötet med andra
- Ett Röda Korset – vi agerar för samverkan och ser till helheten
- Utveckling och lärande – vi testar nytt och reflekterar, vi vågar misslyckas
Dessa förhållningssätt vägleder oss när vi löser uppgifter och samarbetar med andra. Genom ett aktivt ledar- och medarbetarskap skapar vi tillsammans en kultur där vi använder vår potential på bästa sätt och tar ansvar för såväl oss själva som vår gemensamma arbetsmiljö. Det ökar trygghet och tydlighet i organisationen och hjälper oss att möta och hantera kriser, snabba förändringar och oförutsägbarhet i omvärlden.
En uttalad arbetskultur betyder inte att alla ska vara lika. En handlingskraftigt och modig kultur välkomnar olikheter och inkluderar en mångfald av medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter.
Tillsammans skapar vi en kultur av handlingskraft och mod!
Vad gäller för målsamtal?
Målsamtal genomförs vid nyanställning och när någon byter roll internt, som en del av introduktionen. Målsamtalet följs sedan upp i en kontinuerlig dialog mellan medarbetare och chef. Detta görs löpande vid behov; kvartalsvis, månadsvis eller oftare beroende på verksamhetens och individens behov.
Få reda på mer om vårt kollektivavtal och hur du kommer i kontakt med facket.
Vilka kollektivtal gäller på Röda Korset?
Anställd tjänsteperson på Svenska Röda Korset omfattas av avtalet mellan Fremia – Arbetsgivarförbundet för ideella organisationer – och Unionen/Akademikerförbundet.
Pedagogisk personal vid Röda Korsets Folkhögskola omfattas av kollektivavtal Folkhögskolor och utbildningsföretag mellan Fremia och Sveriges Lärare.
Vilka är våra lokala fackklubbar?
Vi har två lokala fackklubbar; Akademikerföreningen och Unionen. Om du har frågor inför valet att söka en tjänst, kontakta gärna de fackliga representanterna.
Om du har andra frågor, ring oss på 08-452 46 00.
Efter att rekryteringen är klar - välkommen till vår värld
Att arbeta för Röda Korset är mer än en anställning. I vår värld handlar det om att rädda liv, lindra mänskligt lidande och sprida hopp.
Efter att rekryteringsprocessen är klar och både chef och ny medarbetare signerat ett anställningsavtal så börjar din introduktion till Svenska röda korset som ny arbetsplats.
Alla som börjar sin anställning i tjänstepersonsorganisationen får ett välkomstbrev i god tid innan anställningen startar. I detta brev finns massor av information om organisationen och vad det innebär att arbeta på Svenska röda korset. Under din start kommer du också ta del av flera intressanta utbildningar. Det är helt valfritt att spana in detta förberedande material - men kanske är du redan innan din första dag nyfiken på var du ska börja.
