Barnen i Moria måste tas om hand

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Den humanitära kris som uppstått efter branden i det överbefolkade flyktinglägret Moria på Lesbos är extremt oroande. Människor har flytt bränderna med det de haft på sig och behöver mat, kläder, medicin och trygghet. De tusentals människor som lämnats utan tak över huvudet efter branden måste omedelbart komma i säkerhet. Grekiska Röda Korset är en av flera humanitära organisationer som bistår de nödställda efter branden, och har redan levererat flera ton med humanitär hjälp, bland annat 500 tält.  

Situationen i Moria var akut redan innan förra veckans brand. Den senaste veckan har vi reagerat på bilder på barn som efter branden sover vid vägkanten - många föräldrar i Sverige kramade kanske sina egna barn lite extra hårt i onsdags kväll när de tänkte på de föräldrar som nattade sina barn under bar himmel. För många barn var det här tyvärr vardag redan innan branden. Många sov utomhus utan skydd och fick kämpa för att få tillgång till mat, vatten, toaletter och duschar. Bland dem finns barn som lider av komplexa och kroniska medicinska tillstånd som de inte kan få behandling för på öarna. Detta larmade Röda Korset och flera andra organisationer om i somras, även direkt till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. 

Vi uppmanade då Sverige att delta i det omfördelningsprogram av ensamkommande barn som EU-kommissionen uppmuntrat till. Initiativet har resulterat i att flera medlemsstater erbjudit sig att överföra barn till sina respektive länder i syfte att pröva deras asylansökningar och erbjuda dem en dräglig tillvaro under denna process.  

EU:s medlemsländer måste enas om ett permanent och långsiktigt hållbart, rättssäkert och humant system för fördelning av asylsökande, och det är bråttom.  I veckan ska kommissionär Ylva Johansson presentera EU-kommissionens förslag till EU:s migrationspakt. Det måste innehålla förslag på ett gemensamt system som garanterar ett humant mottagande för alla som söker sin tillflykt till EU, där grundläggande rättigheter och behov respekteras. 

Människor på flykt har rätt till rättssäker asylprocess där behovet av skydd styr och särskilt utsatta grupper tidigt identifieras.  

EU behöver gemensamt ta ett solidariskt ansvar för människor på flykt i en tid när antalet människor i behov av skydd runtom i världen är rekordhögt.  

Till dess att ett sådant system är på plats måste tillfälliga, akuta insatser göras för att rädda barnen i Moria från de fruktansvärda förhållanden de nu lever i.  

Det viktigaste just nu är att barn i Europa som flytt från krig och levt år i humanitärt oacceptabla förhållanden får somna i trygghet inom en överskådlig tid. Därför bör Sverige ansluta sig till de länder som har lovat att ta emot barn från lägren i Grekland. 

Alexandra Segenstedt, senior migrationsrådgivare, Svenska Röda Korset 

Publicerad i ETC den 24/9 2020