Riv lagen. Inte familjer.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Sverige står i ett vägskäl. Det senaste året har flera av riksdagens partier helt ändrat hållning i flyktingpolitiken. Det innebär att vårt land inte längre kommer att vara en självklar fristad för de människor som har behov av skydd. Istället är riksdagen just nu i färd med att införa de tuffaste asylreglerna i hela EU.

Gränskontrollerna och hårdare regler i lagen om mottagande av asylsökande är två exempel på den hårdare flyktingpolitiken. Men allra värst kommer den nya tillfälliga lagen om tidsbegränsade uppehållstillstånd att slå. Om riksdagen röstar igenom lagen som planerat den 21 juni kommer den som flytt till Sverige att få vänta i flera år på att få återförenas med sina barn, make eller maka. Vissa grupper kommer inte att kunna återförenas med sina familjer överhuvudtaget. Åtminstone inte så länge den här lagen gäller.

Röda Korset är djupt oroade över den här lagen. Ingen ska behöva vänta i tre år på sin familj. Men det är konsekvensen av Sveriges nya flyktingpolitik.

Det är lätt att glömma bort att den nya tillfälliga lagen handlar om människor av kött och blod. Därför lanserar Röda Korset idag en kampanj där vi ger röst åt alla dem som drabbas.

Det handlar om politiskt engagerade Sirwe som blev tvungen att fly. Från en dag till en annan blev hennes barn ensamma kvar med sin pappa i Syrien. Under flykten över Medelhavet var "Sirwe" två gånger nära att dö, men klarade sig och är nu i Sverige. Men hur ska hon kunna fungera här när barn och man är kvar i krigets Syrien?

Det handlar om Adar som varje natt drömmer om sin dotter. Hon är nu några månader, men han har aldrig träffat henne. När frun var gravid tvingades han fly och är nu på en svensk asylboende där han längtar efter och oroar sig för barnet som han inte får träffa.

– Det enda jag vill är att få vara med min familj, säger han.

Röda Korset har ett unikt uppdrag i den internationella humanitära rätten. Uppdraget är att hjälpa människor som drabbats av krig och konflikt. En konsekvens av konflikter är att familjer splittras. Därför arbetar Röda Korset med att efterforska saknade och återförena splittrade familjer.

Vi vet redan nu att lagen, om den går igenom, kommer att medföra ödesdigra konsekvenser, både på ett individuellt plan såväl som för samhället i stort. Förutom att barn splittras från sina mammor och pappor kommer fler att riskera sina liv när de flyr över Medelhavet, integrationen kommer att försvåras och anställning kommer att bli viktigare än graden av skyddsbehov.

Om lagen röstas igenom av riksdagen så kommer Röda Korset att noga följa, bevaka och dokumentera konsekvenserna. Både humanitära konsekvenser för enskilda pojkar, flickor, män och kvinnor. Men också konsekvenserna för behandlingen av torterade och traumatiserade, liksom konsekvenserna av försvårad etablering och integration och därtill tillhörande kostnader för samhället med anledning av den tillfälliga lagen.

Men det räcker inte. Även regeringen och riksdagen måste noggrant följa konsekvenserna. Ytterst handlar det om att titta närmare på mänskligt lidande, fördyrade integrationsinsatser och försämrade behandlingsinsatser.

Vi kan inte fortsätta att se på när människor dör i krig och konflikter eller på flykten mot en trygg plats i Europa. Det är dags att agera. Och det är bråttom. Riv lagen, inte familjer.

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Röda Korset

Debattartikel publicerad i Metro 8 juni 2016.

(*Sirwe och Adar är fingerade namn)