Ett samhälle anpassat till klimatförändringarna
Igår tog regeringen emot utredningen "Ett samhälle anpassat till klimatförändringarna". Röda Korset ser behov av att öka ambitionerna och rikta åtgärder för att säkerställa att klimatanpassningsinsatser når de mest utsatta och tar hänsyn till lokala risker.
Redan i direktivet framgick att utredaren inte fick lämna vare sig skatteförslag eller förslag som innebär ökade statliga åtaganden eller statlig finansiering. Denna begränsning har mött kritik från flera håll, däribland från Nationella expertrådet för klimatanpassning samt flera bransch- och arbetsgivarorganisationer.
– Klimatanpassning är en investering vi inte har råd att ignorera. Vi vet att det blir dyrare om vi inte investerar i förebyggande åtgärder och i stället tvingas hantera konsekvenserna av extrema väderhändelser, som översvämningar och värmeböljor. Genom att satsa på förebyggande åtgärder idag lägger vi grunden för en hållbar framtid, säger Ulrika Modéer.
Extrema väderhändelser som skyfall, översvämningar och värmeböljor blir allt vanligare även i svenska städer. I Stockholm rör vi oss mot ett torrare klimat med större variation mellan perioder av nederbörd och torka. I norra Sverige blir det vanligare med isbildning på grund av snabba växlingar mellan milt väder och kyla, vilket påverkar rennäringen. Svenska utomhusarbetare känner också av extremvärmens ökande påverkan.
Trots dessa utmaningar är samhällets förmåga att anpassa sig ojämn. Många mindre svenska kommuner saknar de resurser och den kapacitet som krävs för att genomföra nödvändiga åtgärder. Här behöver politiken kliva in och ge förutsättningar för olika aktörer att bidra.
Vi välkomnar utredningens förslag om att ge Folkhälsomyndigheten rätt att ge riktlinjer för att skydda särskilt sårbara grupper på kommunala boenden. Värmeböljor som påverkar sårbara grupper är inte en framtida utmaning. De är redan en realitet, vilket Sverige märker av genom en ökad överdödlighet.
– Sverige har både kunskapen och de ekonomiska resurserna för att vara ett föregångsland i klimatanpassning. Vi måste återta vår roll som klimatledare och prioritera de människor som påverkas mest, säger Ulrika Modéer.
Vår erfarenhet visar att lokala aktörer är avgörande för att anpassningsåtgärder ska bli framgångsrika. Vi vet från vårt arbete globalt att klimatanpassning inte bara handlar om att möta akuta effekter, utan också om att minska framtida risker.
De humanitära konsekvenserna av klimatkrisen är redan en realitet. Därför efterlyser Röda Korset en politik som minskar utsläppen i linje med våra klimatmål och som investerar i tidiga åtgärder, klimatanpassning och skydd för människors hälsa. Det handlar om att agera både värdigt och effektivt för att rädda liv och minska lidande.