SIPRI Forum: ”Psykisk hälsa och psykosocialt stöd är en förutsättning för fred”
SIPRI är ett oberoende internationellt institut som bedriver forskning kring konflikter, rustning, vapenkontroll och nedrustning. Svenska Röda Korset har under de senaste åren etablerat ett partnerskap med SIPRI.
Varje år arrangerar institutet det högnivåmöte som kallas Stockholm Forum on Peace and Development. Årets forum fokuserar på den växande globala militariseringen, med rekordstora militärutgifter och ökade geopolitiska spänningar, samtidigt som pågående krig och förbisedda konflikter urholkar det internationella freds- och säkerhetssystemet.
I samband med Svenska Röda Korsets medverkan på forumet den 13-14 maj 2025 kommer vi särskilt lyfta våra erfarenheter av hur ett genomtänkt psykosocialt stöd kan främja både social sammanhållning och fredsbyggande:
· Psykisk hälsa och psykosocialt stöd är en förutsättning för fred – därför måste psykisk hälsa och psykosocialt stöd integreras i alla freds- och återuppbyggnadsinsatser, från början.
- Fred byggs lokalt – satsa på att stärka den kapacitet som redan finns i humanitära kontexter.
- Hjälparna behöver stöd – de som vårdar andra måste själva få förutsättningar att orka över tid. Deras välbefinnande är en förutsättning för hållbara insatser.
- Investera långsiktigt i psykisk hälsa och psykosocialt stöd- utan återhämtning finns ingen försoning, och utan försoning- ingen fred.
Konflikt, krig och förföljelse skadar inte bara samhällsstrukturer – de lämnar djupa spår i människor. Väpnade konflikter och flykt får ofta förödande konsekvenser för människors psykiska hälsa och välbefinnande. Tortyr är ett allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna och riskerar att bryta ner en persons identitet, självkänsla och tillit till andra. Erfarenheter av våld – särskilt tortyr – är starkt kopplade till psykisk ohälsa, framför allt posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), depression och ångest.
Trots detta förblir psykisk hälsa och psykosocialt stöd ofta en blind fläck i fredsbyggande arbete.
Vi på Svenska Röda Korset ser varje dag hur trauma påverkar människors möjligheter att skapa sig en framtid. På våra fem behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Sverige möter vi människor som bär med sig svåra erfarenheter av krig, våld och flykt. En central del av traumabehandlingen handlar om att återskapa trygghet och tillit – och därigenom stärka förmågan att bygga relationer, delta i samhället och känna framtidshopp.
Men vårt arbete stannar inte vid Sveriges gränser. I samarbete med Internationella rödakorskommittén (ICRC) stöttar vi insatser för psykisk hälsa i konflikt- och postkonfliktområden. Ett exempel är Syrien, där vi sedan 2023 bidrar till att öka kompetensen bland lokala psykologer inom traumainterventioner – genom utbildningar och regelbunden handledning. Denna kapacitetsuppbyggnad gör det möjligt för lokala psykologer att tillämpa evidensbaserade metoder samtidigt som de får stöd att hantera komplexa fall.
Att stärka lokala vårdgivare handlar inte bara om att stötta individer. Det är också ett sätt att bygga tillgång till traumabehandling i samhällen där behoven är som störst. När stödet kommer från lokalt förankrade aktörer skapas också tillit mellan samhällen och vårdgivare – något som är avgörande i konfliktdrabbade miljöer.
Vi ser också hur trygghet och öppenhet kring psykisk ohälsa kan förändra förutsättningarna för återhämtning. När människor vågar tala om sina trauman och söka hjälp, bryts tystnaden och rädslan. Det stödjer inte bara individer – det gör det också möjligt för familjer och samhällen att röra sig i riktning mot försoning och tillit. Traumaåterhämtning, lokal kapacitetsuppbyggnad, stigmaminskning och tillit är därför centrala faktorer i hur insatser för psykisk hälsa kan bidra till social sammanhållning och fredsbildning.
Varken Svenska Röda Korsets eller ICRC:s uppdrag är att arbeta fredsbyggande i sig. Vårt mandat är humanitärt – att lindra mänskligt lidande, skydda liv och hälsa och värna mänsklig värdighet i krig och katastrofer. Men vi stödjer återhämtning efter trauma, stärker lokala aktörers förmåga att möta psykisk ohälsa, minskar stigma och skapar trygga rum för svåra samtal. Det är en avgörande insats som bidrar till fred.