hostdukning-i-vardagsrum-med-prylar-fran-second-hand

Höstdukning med second hand

Höstdukning med second hand

Jessica Andersson driver ett konto på Instagram där hon delar många hållbara tips kring dekoration och inredning med second hand-fynd. Hon har nyligen handplockat varor från Röda Korsets second hand-butiker och skapat färgsprakande dukningar inför hösten.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Skapa kreativa dukningar till höstens middagar

Jessica har vart runt och fyndat i våra butiker i Stockholm och Eskilstuna. Hon vill inspirera flera att välja second hand när det kommer till dukningar av olika slag. Förutom att ditt bord blir vackert och unikt bidrar du samtidigt till människor i kris och nöd då överskottet går till Röda Korsets olika verksamheter. Prova att kombinera olika material för att skapa en unik dukning och blanda med det du redan har hemma. Här visar hon hur man kan skapa höstiga dukningar med second hand.

tallrikar-second-hand-i-dukning
Här är en dukning i hösttonerna av brunt, orange och lika får ta sin plats i den blommiga duken med matchande keramik tallrikar i olika storlekar.

Tips att inspireras av

  1. Jobba i lager med tallrikar. Genom att duka upp med flera tallrikar i olika färger, motiv och storlekar så skapas det en dynamik som bjuder in till lite mystik om vad som ska serveras. Och oavsett om det är någon mysig höstgryta med tillhörande bröd eller makaroner och köttbullar som serveras så kan man ställa fram en mindre assiett till en sallad eller något annat gott tilltugg.
  2. Våga leka runt textilier i alla dess slag. Beroende på val av textilier så kan man skapa oändligt med visuella intryck och teman. En neutral duk som den ljusblåa skapar en bra grund för resten av dukningen där porslinet och dekorationerna får stå för det färggranna och levande. Medan en duk med något motiv kan fungera som ett riktig statement piece där porslinet blir den neutrala grunden. Så våga ta ut svängarna när det kommer till textilier och kom ihåg att ett påslakan, en gardin eller en vacker handduk också kan fungera som en duk, låt textilierna flöda!
  3. Duka med det du tycker är fint vare sig det är till vardags eller till fest. Tallrikar, glas och bestick är ju en självklarhet men när det kommer till andra inslag så finns det så många möjligheter. Det kan vara allt ifrån böcker, ljusstakar, foton, små dekorationsdjur eller varför inte små keramik svampar du gjort själv av självtorkande lera? Låt kreativiteten flöda och skapa sin egen personliga dukning.
  4. Tänk utanför boxen när det kommer till vad saker kan användas till. Som dessa servettringar. De är egentligen till för att hänga upp gardiner, men det går lika bra att använda den till servetterna som jag klippt ut från en lång löpare jag fyndat secondhand. De rosa servetterna var från början ett kuddöverdrag innan jag gick loss med saxen.
dukning-med-vas-och-blommor-med-bestick-och-tallrikar-fran-roda-korset-second-hand
Här är en mer färggrann dukning med olika material som tillsammans skapar en dynamik. Genom att använda en enfärgad duk så får tallrikskombon med det gröna glaset, blåvita blommiga tallrikarna och de ljuvliga assietterna i trä ta plats – tillsammans med små vackra höstliga detaljer.

Jessica Andersson

@creative_craivings

Ålder: 29 
Bor: Värmdö
Utbildning: Kandidat i informationsdesign med inriktning på rumslig gestaltning och  master i design och innovation från Mälardalens Universitet. 
Yrke: Designer, kreatör och säljare. 

Favoriter bland Röda Korset Second Hand butiker: 

Röda Korset Second Hand Eskilstuna och i Stockholm på Östgötagatan.

Inspiration och nyheter